News
АТ «Вінницяобленерго» – personal account, transmit meter readings, call center 0 (800) 217-217 День Ніколи Тесли_0

День Ніколи Тесли

10 July 2024

Саме цього дня, у 1856 році народився видатний сербський фізик, інженер, раціоналізатор та винахідник.

Йому належать численні винаходи в галузях електрики та електротехніки.

Він є автором теорії змінного струму, він створив перший у світі електричний двигун зі змінним струмом, а також зробив багато інших великих відкриттів, які стали вирішальними для розвитку світових технологій.

Цікаво, що 10 липня відзначається також Глобальний день енергетичної незалежності, саме на честь Дня Ніколи Тесли.

Кілька цікавих фактів про винахідника🤓

⚡️Тесла перший спрогнозував появу мобільного зв’язку.

У часи, коли люди користувалися телеграфом, винахідник стверджував, що зв’язок на великих відстанях можна підтримувати з допомогою безпровідної енергії. Окрім цього вчений переконував, що згодом «ми будемо чути і бачити одне одного на великих відстанях так само чудово, як ніби ми знаходилися поряд». Також він говорив про габарити цих пристроїв, які за розмірами будуть кардинально відрізнятися від перших телефонів і їх можна буде носити в кишені.

⚡️Геній мав надзвичайну фотографічну пам’ять. Він запам’ятовував зміст книг після нетривалого перегляду. Тесла називав свою силу «мозковою інженерією». Тобто його мозок в найменших деталях візуалізував всі винаходи, при цьому він міг нічого не записувати. Наприклад, електродвигун він фактично створив під час прогулянки у парку Будапешту, коли читав «Фауста» Гете.

⚡️Понад 100 років тому Тесла ратував за відновлювані джерела енергії. Його перу належить стаття у періодичному виданні «The Century», у якій він пише про свою стурбованість щодо надмірного використання людством джерел енергії. Наприклад, у той час, у великих кількостях спалювалось вугілля, коли використовувалось всього 2% його енергії!

Нікола Тесла схилявся до можливості використання енергії сонця та вітру.

⚡️Винахідник жив у скромності, не визнавав прикрас, спав по 2 години на добу.

Він працював кожного дня з 9:00 до 18:00, потім вечеряв і продовжував працювати до другої чи третьої години ночі.

Попри велике навантаження та недостатній сон він прожив 87 років.

Share: