News
АТ «Вінницяобленерго» – personal account, transmit meter readings, call center 0 (800) 217-217 Енергетики, влада і підприємці радилися як економитимуть електроенергію_0

Енергетики, влада і підприємці радилися як економитимуть електроенергію

12 December 2014

11 грудня 2014 року в ПАТ “Вінницяобленерго” відбулась селекторна нарада за участі керівництва Товариства, а також першого заступника голови Вінницької ОДА Андрія Гижка, директора департаменту житлово-комунального господарства, енергетики та інфраструктури облдержадміністрації Анатолія Вакара, першого заступника міського голови м. Вінниця Ігоря Корольчука, начальника вінницької обласної інспекції Держенергонагляду Віктора Пірняка, директорів СО Товариства, керівників місцевої влади в районах, підприємців. Учасники зібрання обговорили найболючіше питання: дію графіків аварійних відключень електроенергії, що нині діють по всій території нашої держави.

- Станом на ранок 11 грудня по державі 11 енергоблоків на ТЕС не працюють взагалі і ситуація з вугіллям залишається складною. Тому ті заходи, які ми вже обговорювали не раз під час низки засідань, селекторних нарад і ті рішення, які вже прийнято, мають бути дотриманими, обов'язково! Це, перш за все, стосується графіків обмеження, графіків аварійних відключень і без цього нам нині не обійтись ніяк. Просимо всіх: і владу, і промисловців, і представників бізнесу, і громаду поставитися до цього з розумінням. Не нарікати на ПАТ “Вінницяобленерго”, які є постачальниками електроенергії, а не її генераторами і просто змушені по наказу з Києва вживати такі непопулярні методи. Тому ще раз, користуючись такою нагодою, звертаюся до усіх голів адміністрацій, керівників районних електромереж, промисловців провести активну роз'яснювальну роботу з населенням, зі своїми співробітниками, щоб всі були більш обізнаними і змогли все зрозуміти, і що економія електроенергії у такий непростий для країни час — це справа кожної свідомої людини, - наголосив у ході селекторної наради Андрій Гижко.

Натомість директор технічний ПАТ “Вінницяобленерго” Олександр Коломієць вичерпно проінформував про поточну ситуацію в енергетичній сфері Вінниччини, акцентуючи увагу учасників зібрання на питанні дотримання графіків аварійних відключень усіма споживачами електроенергії і, особливо, промисловими підприємствами області. Зокрема, наголосив, що починаючи з серпня 2014 року енергетики постійно зверталися і продовжують закликати підприємства добровільно обмежити споживання потужності через, насамперед, зменшення навантаження на мережі в піковий період чи переводячи виробничі процеси на нічний режим роботи.

- Через непросту ситуацію у вітчизняній енергосистемі в області діють графіки обмеження споживання потужності (ГОП), графіки обмеження споживання електричної енергії (ГОЕ) та графіки аварійних відключень електроенергії (ГАВ). Щодо ГОП, то ці графіки передбачають самостійне розвантаження потужності окремо взятим промисловим підприємством. На жаль, не можемо поки констатувати, що ці графіки виконуються промисловими об'єктами на всі 100 %. Тому ще й по цій причині діють графіки аварійних відключень. На Вінниччині вони в обсязі 170 МВт та розбиті на 10 черг. Перші п'ять черг-це промислові об'єкти за виключенням тих, які мають аварійну та екологічну бронь, або через складність технологічного процесу не можуть взагалі обійтись без електроенергії. Всі решта підприємства, які потрапили до графіків - вони просто зобов'язані виконувати все те, що в тих графіках прописано. Ми готові до діалогу з підприємцями, готові вносити певні зміни до графіків, попередньо узгодивши з обласною владою та обласною інспекцією Держенергонагляду. Просимо прислухатися та не допустити застосування спецграфіків аварійних відключень, що вже було 2 грудня. Також зазначу, що більшість підприємств області та міста Вінниця дотримуються обіцянки бути економними і, скажімо, відключень у мережі 10 кіловольт ми майже не проводимо. Але структура потреби електроенергії така, що 60 % споживання всієї електроенергії складає населення. І навіть, якщо вимкненню підлягатимуть всі промислові підприємства, то забезпечити доведені нам ліміти ми не зможемо. Тому без вимкнення електроживлення населенню поки, на жаль, не обійтись. Через це в дію запущено усі 10 черг графіків аварійних відключень і ми намагаємося витримувати їх, як нам те доводить Київ, - повідомив Олександр Коломієць.

- Якщо влітку величина обмеження на потужність для промисловості в області складала 26 МВт з переліком підприємством — 61, то, внаслідок рішення уряду і звернень облдержадміністрації, ми переглянули графіки. Нині вони на затверджені в районних адміністраціях з поновленим переліком підприємств. Нині їх буде 108 на ту ж потужність. Щоправда, з графіку вилучено підприємства, які працюють для потреб військових в зоні АТО. Тому будемо просити прискорити роботу в районах щодо затвердження цих графіків. І щодо потужності, додам, минулого року ми проходили максимум з межою 570 МВт. Цей рік на грудень нам довели ліміт у 518 МВт. І це не враховуючи 26-ти Мвт, які у години максимум по ГАВ ми повинні скинути. Тобто, ми говоримо про навіть 20% зменшення нашого обсягу, яке ніяка промисловість, на жаль, не потягне. Не має в нас таких потужностей. Тому вибачте, обмежуємо, попереджаємо і хочемо, щоб ви дотримувалися графіків у вказані години, - доповнила директор комерційний Товариства Ганна Пістружак.

Шукаючи спільні шляхи врегулювання ситуації з енергопостачанням споживачів Вінниччини під час селекторної наради було озвучено також, а потім і обговорено низку пропозицій та побажань від представників промисловості, сільського господарства, комунальних підприємств, соціальних об‘єктів в районах області. Енергетики в цьому напрямку налаштовані на конструктивну розмову та мають намір якнайшвидше повністю врегулювати графіки аварійних відключень відповідно до пропозицій та узгоджень з місцевими органами влади. Нині в усіх райдержадміністраціях за участю районних СО Товариства опрацьовуються нові графіки аварійних відключень. В них обіцяно зазначити орієнтовний час та тривалість вимкнень. Дані графіки буде оприлюднено на сайті ПАТ “Вінницяобленерго” найближчим часом.

Share: