News
АТ «Вінницяобленерго» – personal account, transmit meter readings, call center 0 (800) 217-217 Гіркий спомин про Чорнобиль_0

Гіркий спомин про Чорнобиль

14 December 2015

29 рік поспіль 14 грудня в Україні згадують ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС - людей, які ціною власного життя і здоров'я здолали найстрашнішу катастрофу 20 століття. Вона сталася 26 квітня 1986 року. Одразу для ліквідації її наслідків була створена урядова комісія. Згідно її рішень на проведення робіт на аварійному 4 блоці і навколо нього у 30-кілометрову зону поетапно відправляли фахівців та військових. Працювали у небезпечній зоні позмінно: хто набирав максимально допустиму дозу радіації - виїжджали,  на їхнє місце приїжджали інші. Тільки з травня 1986 року і до початку 1987 року в приборканні атомного лиха взяли участь майже 240 000 чоловік. Серед активної кількості “ліквідаторів” були і працівники тоді ВЕО “Вінницяенерго” (нині ПАТ “Вінницяобленерго”). Один з них - ветеран енергетики,  інвалід 2-ої групи інвалідності ліквідатора аварії на ЧАЕС Валентин Григорович Безбах. Згодом він напише у своїх спогадах про ті трагічні події: “Мені довелося працювати в зоні відчуження з 31 липня до 16 серпня 1986 року. Заїзд в зону відбувався о 8-ій ранку і закінчувався  о 20-ій годині. Працювли по 12 годин, проживали на базі “Зелений мис”. Про проведені роботи все записували у звітах, які надавали   керівництву РК профспілки”. Записи тих звітів нині зберігаються в музеї історії розвитку та становлення енергетики Вінницької області.

Не гоїться біль про Чорнобиль та втрачених друзів і у провідного інженера з пожежної безпеки служби цивільного захисту Товариства, ліквідатора Віктора  Федосєєва.

- Як таке забути!.. Про трагедію дізнався одним з найперших, оскільки на той час працював старшим інспектором пожежного нагляду міста Вінниці. Вже у перші дні травня разом з іншими ліквідаторами був у 100-та метрах від розтрощеного реактора. Дозиметри від підвищеної радиації  зашкалювали, але всі працювали чітко і думали про єдине - як швидше зупинити лихо. Щороку все те пригадується, ніби було вчора. Та, на жаль, все у меншому колі учасників тих подій: мету досягнуто ціною багатьох- багатьох життів колег. І прикро, коли про це згадують лише 26 квітня та 14 грудня..., - поділився наболілим Віктор Олександрович.

Нині в Товаристві працюють 25 ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС.

Дорогі ліквідатори, щиро дякуємо вам за  ваш героїзм! Нехай подальші роки збережуть вам здоров’я, додадуть бадьорості духу, збагатять любов'ю  рідних,  повагою оточуючих, більшою увагою  можновладців, життєвим благополуччям та  миром в душі та країні. 

Для довідки:  14 грудня, як пам'ятну дату вшанування ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС, було затверджено Указом Президента України 10 листопада 2006 року. Відзначається щорічно саме 14 грудня, у день закінчення будівництва саркофагу  над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС і, згідно Указу,  «…з метою гідного відзначення мужності, самовідданості і високого професіоналізму учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та на підтримку ініціативи громадських організацій і Міністерства праці та соціальної політики України…»

Share: