News
АТ «Вінницяобленерго» – personal account, transmit meter readings, call center 0 (800) 217-217 ОСОБЛИВОСТІ СПАДКУВАННЯ КОРПОРАТИВНИХ ПРАВ_0

ОСОБЛИВОСТІ СПАДКУВАННЯ КОРПОРАТИВНИХ ПРАВ

15 December 2023

На жаль, у наших реаліях, стає актуальною тема правильного спадкування матеріальних та нематеріальних активів, у тому числі акцій нашого Товариства. Тому розглянемо особливості спадкування корпоративних прав (акцій) юридичної особи з організаційно-правовою формою Акціонерне товариство.

Акції є об'єктами цивільних прав та можуть вільно відчужуватися або переходити від однієї особи до іншої в порядку правонаступництва чи спадкування (ст. 177–178 Цивільного кодексу України). Вони існують виключно в бездокументарній формі (ст. 20 ЗУ «Про акціонерні товариства»), а їх облік та обслуговування обігу здійснюються депозитарними установами та центральним депозитарієм (Національний депозитарій України). Тому для переоформлення прав на цінні папери необхідно звертатися саме до них (ст. 1 ЗУ «Про депозитарну систему України»).

Спадкування акцій належить до безумовних операцій та здійснюється на підставі наданих депозитарній установі або центральному депозитарію оригіналів чи копій свідоцтва про право на спадщину. Безумовні операції щодо акцій, які отримані у спадщину, здійснюються депозитарними установами за рахунками у цінних паперах померлих власників (співвласників).

Спадкоємці повинні мати рахунки у цінних паперах, що обслуговуються обраною ними депозитарною установою, та надати такі документи:

• копію свідоцтва про право на спадщину, засвідчену нотаріально;

• копію договору (правочину) про поділ спадкового майна (у разі наявності);

• документи щодо встановлення особи спадкоємця відповідно до законодавства і внутрішніх документів депозитарної установи;

• інформацію щодо реквізитів рахунку (ів) у цінних паперах спадкоємця (ів), що обслуговується (ються) іншою депозитарною установою, на який (які) необхідно перевести права на акції, що спадкуються (не подається у разі, якщо права на акції, що спадкуються, зараховуються на рахунок у цінних паперах, що обслуговується депозитарною установою, яка обслуговувала спадкодавця, або на рахунок у цінних паперах емітента таких цінних паперів).

У разі смерті одного зі співвласників та спадкування другим всієї кількості акцій, що належали померлому та права на які обліковувались на рахунку цих співвласників у депозитарній установі, для проведення операції спадкування депозитарній установі, крім документів, визначених вище, мають бути подані:

• розпорядження спадкоємця щодо переведення всієї кількості прав на акції, які обліковуються на рахунку співвласників, на рахунок у цінних паперах спадкоємця, що обслуговується цією або іншою депозитарною установою;

• розпорядження про закриття рахунку в цінних паперах співвласників.

Всі вище вказані документи необхідні для правильного та швидкого переоформлення та спадкування корпоративних прав (акцій) Акціонерного товариства в Україні, що здійснюється наразі через депозитарну систему.

Share: