News
АТ «Вінницяобленерго» – personal account, transmit meter readings, call center 0 (800) 217-217 Це цікаво!_0

Це цікаво!

02 July 2024

Випускники Массачусетського технологічного інституту заснували стартап Xcimer Energy, який розробляє прототип реактора інерційного термоядерного синтезу. Вони вже залучили $100 млн інвестицій на цей проект.

Xcimer Energy був заснований у січні 2022 року Коннером Гелловеєм і Александром Валісом. Їхня мета — створення термоядерної електростанції, яка, на їхню думку, має найбільші шанси для комерційного використання. «Наш тип інерційного термоядерного синтезу має найкращу довгострокову економічну ефективність», – стверджує Гелловей.

Xcimer використовує інерційний термоядерний синтез, при якому лазер спрямовують на невеликий паливний елемент, стискаючи і нагріваючи його до злиття атомів дейтерію і тритію, вивільняючи величезну кількість енергії. Вчені довели, що цей метод може виробляти більше енергії, ніж витрачається на ініціювання реакції.

Стартап прагне досягти 10 мегаджоулів у своєму комерційному проекті. Розробка Xcimer повинна бути дешевшою у створенні та експлуатації. На відміну від інших методів, що пропонують стріляти в кілька паливних елементів за секунду, Xcimer планує вистрілювати одну гранулу кожні кілька секунд. Реакції термоядерного синтезу відбуватимуться у «водоспаді» розплавленої солі, яка поглинатиме енергію і генеруватиме пару для турбіни. Це також захищатиме стінки реактора, що дозволить камері служити до 30 років.

Хоча Xcimer існує лише два роки, у неї є десять років для створення пілотної установки, яка доведе їхні комерційні амбіції. Протягом наступних двох років компанія будуватиме демонстраційну версію своєї лазерної системи Phoenix. За словами Валіса, ця версія не перевищуватиме 10 мегаджоулів, але буде достатньою для демонстрації економічної доцільності.

Share: