News
АТ «Вінницяобленерго» – personal account, transmit meter readings, call center 0 (800) 217-217 Вартість електроенергії в Європі та Україні_0

Вартість електроенергії в Європі та Україні

10 June 2024

Табличку з порівнянням цін на електроенергію в країнах Європи останніми днями активно поширюють у соцмережах.

Прихильники "зради" апелюють до того, що ціни на електроенергію є біржевими.

Обговорення набрало великих масштабів через підвищення ціни на електроенергію для населення в Україні з 2,64 гривень за кВт.год до 4,32 гривень за кВт.год.

Давайте розбиратися разом.

На сьогодні середньозважена оптова ціна електроенергії в Україні - 5,47 гривень за кВт.год. Тобто вона вже вища за ціну електроенергії для побутових споживачів.

У країнах ЄС найвищі ціни на електроенергію у Німеччини - 0,40 євро за кВт.год, а це близько 17 гривень за одну Квт.год.

У Франції з купою атомної генерації вартість електроенергії для населення становить 0,26 євро - це понад 10 гривень за кВт.год.

Польща,  де діє мораторій на підвищення цін і яка не воює з росією... й та має ліміти!

Так споживачі, які витрачають до 3 тисяч кВт.год на рік платитимуть 41 грош/кВт.год. Після перевищення цього ліміту ціна збільшиться до 70 грошей .... (близко семи гривень), а повна ставка за тарифом на цей рік становить майже 1,06 злотих/кВт.год (без урахування розподілу та ПДВ).

Тепер щодо України, яка має атомну генерацію. Однак ще до початку повномасштабного вторгнення, атомна генерація покривала в Україні близько 60% від потреби.

Найбільша АЕС - Запорізька була окупована. Крім того, в результаті російських обстрілів Україна втратила потужності ГЕС та ТЕС. Війна та знищення генерації призвели до дефіциту електроенергії, яку Україна намагається покривати частково за рахунок імпорту по європейським цінам + доставка.

Але й потужності імпорту обмежені.

Тож навіть нинішній тариф не покриває справжню вартість електроенергії.

Державні компанії «Енергоатом» та «Укргідроенерго» покривають різницю між ринковою вартістю та пільговим тарифом для населення.

«Енергоатому» це коштувало близько 100 мільярдів гривень на рік, а «Укргідроенерго» — 25 мільярдів гривень.

Наразі держава не має коштів на те, щоб перекрити різницю.

Енергетичні компанії мають справлятися самотужки.

Нині, коли від проведення ремонтних капмпаній (не безкоштовних!) залежить виживання енергосистеми вцілому, сплата споживачами за електроенергію по новому тарифу дасть можливість це зробити.

Share: