News
АТ «Вінницяобленерго» – personal account, transmit meter readings, call center 0 (800) 217-217 Впровадження системи «Розумного обліку» активно триває_0

Впровадження системи «Розумного обліку» активно триває

13 May 2024

Ми продовжуємо активне впроваджувати систему «Розумного обліку» споживання електричної енергії, яку розпочали у 2021 році.

Це сучасна технологія, що перетворює традиційні лічильники електроенергії у високотехнологічні пристрої з великим набором функцій.

Ця інновація змінює спосіб, яким ми вимірюємо, контролюємо та сплачуємо за електроенергію, і має потенціал зробити наші системи електропостачання більш ефективними та стабільними.

«Розумний облік» - це безліч можливостей, як для споживачів електричної енергії, так і для операторів системи розподілу.

Зокрема:

✅автоматизоване зчитування та передача даних на центральний сервер оператора мережі виключає необхідість щомісячного візиту контролерів;

✅ диференційована тарифікація стимулює енергозбереження та раціональне використання ресурсів, адже розумні лічильники дозволяють операторам мережі встановлювати різні тарифи в залежності від часу доби і споживачі можуть користуватися електроенергією в періоди з меншим навантаженням на мережу за більш низькою ціною;

✅ зведення балансу на підстанціях 10/0,4 кВ для швидкого виявлення крадіжки електроенергії.

Зведення балансу електричної енергії - це процес порівняння надходження та споживання електроенергії на підстанціях.

Нерівновага між надходженням і споживанням може свідчити про проблеми з обліком у споживачів, або гірше – крадіжки електричної енергії.

Визначення крадіжки електричної енергії шляхом зведенням балансу на підстанціях може бути складним завданням. Однак, існують методи, що допомагають виявити недоліки у балансі енергії та стовідсотково виявляють крадіжку електроенергії.

Це:

🟠 аналіз балансу енергії, коли кожній підстанції проводиться вимірювання та аналіз споживаної електроенергії для визначення точних обсягів споживання. Після визначення надходження електроенергії на підстанцію та спожитої електроенергії споживачами проводиться порівняння цих обсягів з розрахунковими витратами. Якщо виявляється нерівновага – це свідчить про можливу крадіжку. Тому одразу приймаються заходи щодо усунення небалансів.

🟠 моніторинг незвичайних обсягів споживання, а саме - виявлення аномальних обсягів споживання енергії, таких як різкий зріст чи спад споживання у певному районі без очевидних причин або відмінностей між очікуваними та реальними показниками споживання, що також може свідчити про можливість крадіжки.

🟠 виявлення технічних або програмних втручань – зокрема, перевірка наявності несанкціонованих змін у електричних системах або програмному забезпеченні, що може впливати на зведення балансу енергії.

Зведення балансу електричної енергії на підстанціях 10/0,4 кВ відіграє критичну роль у забезпеченні стабільності та ефективності електромереж. Це наразі - важливе завдання для енергетичної галузі.

Ми не зупиняємось, постійно вдосконалюємо цей процес.

Share: