Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 Про охоронні зони електромереж та безпеку життя_0

Про охоронні зони електромереж та безпеку життя

18 липня 2020
Електрична енергія - найбільш універсальна і зручна для використання форма енергії. Без неї важко уявити сучасне життя людини. Вона - наш вірний помічник на виробництві та у побуті. Щодня розширюється поле її використання. Але електроенергія може бути і небезпечною для життя, якщо з нею поводитися неправильно і недбало.
Підприємства, установи, організації та громадяни, яким надано у власність для постійного чи тимчасового користування земельні ділянки, де знаходяться об’єкти електричних мереж, зобов’язані вживати належних заходів для збереження вказаних об’єктів.
Нагадуємо, що охоронні зони електричних мереж встановлюються:
- уздовж повітряних ліній (ПЛ) у вигляді земельної ділянки і повітряного простору, обмежених вертикальними площинами, що віддалені по обидві сторони ліній від крайніх проводів в залежності від напруги ПЛ: 2 м – 0,4 кВ, 10 м – 6-10 кВ, 15 м – 35 кВ, 20 м – 110 кВ;
- для трансформаторних підстанцій (ТП та РП) – за її периметром на відстані 3-ох метрів від огорожі або споруди;
- для кабельних ліній (КЛ) – у вигляді земельної ділянки, обмеженої вертикальними площинами, що віддалені по обидві сторони лінії від крайніх кабелів на відстані 1 метра.
Допустима відстань від проводів під час їх найбільшого відхилення до гілок дерев повинна бути не менше 1 м - для ПЛ 0,4 кВ, 2 м - для ПЛ 6-20 кВ, 4 м - для ПЛ 35-110 кВ.
В охоронних зонах електроустановок ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ виконувати будь-які дії, що можуть порушити нормальну роботу електромереж, спричинити їх пошкодження або нещасні випадки, а саме:
- перебувати стороннім особам на території та у приміщеннях трансформаторних підстанцій, розподільчих пунктів і пристроїв, відчиняти двері та люки цих споруд, здійснювати самовільне переключення електричних апаратів та приєднання до електричних мереж;
- будувати житлові, громадські та дачні будинки;
- рибалити під проводами та поблизу ПЛ;
- влаштовувати будь-які звалища, складати добрива, солому, дрова, інші матеріали, розташовувати АЗС або інші сховища паливо-мастильних матеріалів;
- накидати на струмовідні частини об’єктів електричних мереж і наближати до них сторонні предмети, підніматися на опори ПЛ, електрообладнання трансформаторних підстанцій, розподільчих пунктів і пристроїв, демонтувати їх елементи;
- розпалювати вогнища;
- висаджувати дерева та інші багаторічні рослини;
- влаштовувати спортивні майданчики, ринки, зупинки громадського транспорту, проводити заходи, що пов’язані з великим скупченням людей.
Будь-які роботи в охоронних зонах електричних мереж можуть виконуватись тільки за умови одержання письмового дозволу власника електричних мереж!
Шановні вінничани! Будьте обережними у разі виявлення обірваних проводів ПЛ, підходити до яких на відстань ближче 8 м – смертельно небезпечно! При виявленні обірваних або провислих проводів ПЛ, відкритих дверей ТП або інших ушкоджень електричних мереж – не будьте байдужими, негайно телефонуйте черговому диспетчеру районних електричних мереж. Забороняйте дітям гратися поблизу ТП, проникати в середину цих споруд, підніматися на опори ПЛ, збирати ягоди і фрукти з кущів і дерев, що виросли під або поблизу ПЛ – це пряма загроза їхньому життю!
Шановні батьки! Навчайте дітей правилам поводження з побутовими електроприладами, які щоденно використовуєте. Не допускайте дітей до пошкоджених електроприладів! Навіть пошкоджена електрична розетка або ізоляція проводу електропраски чи пилососу може стати причиною нещасного випадку, трагедії, горя, виправити яке буває запізно.
БЕЗПЕЧНО використовуйте електроенергію і вона надійно служитиме Вам, покращуючи умови життя, праці та відпочинку!
Поділитись: