Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 Вшанування захисників України - справа свята_0

Вшанування захисників України - справа свята

26 січня 2018

У Вінницькому будинку офіцерів відбулися урочистості з нагоди вшанування особового складу зведеного загону Повітряних Сил Збройних Сил України і захисників Донецького литовища, або так званих «кіборгів». Протягом 242 діб вони тримали оборону цього важливого стратегічного об’єкта. Виконували завдання у надскладних умовах, коли не витримували бетонні стіни, плавився від вражого вогню метал, але трималися до кінця і навіки стали символом незламної волі та стійкості. Більше 200-ох воїнів не повернулися з тих боїв. Серед них і семеро вінничан. Загалом на Сході України загинули 219 наших земляків, 363 стали інвалідами, троє бійців з Вінниччини вважають зниклими безвісти. Такою є надважка ціна війни, що досі триває на сході України під назвою АТО. На цьому наголошував чи не кожен учасник заходу, під час якого 114 мужніх героїв отримали відзнаки «За оборону Донецького аеропорту». Відзначили нагородами і волонтерів, серед яких, зокрема, Петро Головешко – консул генерального консульства України в Шанхаї. З його допомогою вдалося організувати і відправити на реабілітацію в м.Дубай (ОАЕ) понад 100 українських військовослужбовців, а також оздоровити дітей загиблих бійців.

Вшанування захисників відбулося за підтримки та участі керівництва Командування Повітряних Сил Збройних Сил України, керівництва області, зокрема, голови обласної державної адміністрації Валерія Коровія, заступника голови обласної Ради Ігоря Хміля, в.о. керуючого справами виконкому Вінницької міської ради Сергія Чорнолуцького, представників громадських організацій Вінниччини, військовослужбовців Вінницького гарнізону.

Фінансову підтримку в проведенні заходу, що відбувся, надав генеральний директор ПАТ «Вінницяобленерго», депутат обласної Ради Андрій Поліщук, - зазначив голова Всеукраїнської Спілки учасників бойових дій в АТО «Побратими України» Роман Смішний.

- Завдяки цій підтримці вдалося, зокрема, придбати частину відзнак, які сьогодні були вручені нашим бійцям. Між іншим, допомогу від Андрія Поліщука отримуємо постійно. Коли б не звернулися – жодних відмов, повне розуміння та підтримка з його боку. За це – велика повага і вдячність, - сказав «кіборг».

До речі, Роману Смішному на початку 2015-ого року дивом вдалося вижити під час охорони Донецького аеропорту. Тоді він виконував обов’язки заступника командира десантно-штурмової роти і, одночасно, медика. Неохоче пригадує ті події.

- 27-го січня один снаряд улетів у БТР і він розлетівся, мов консервна банка. Інший – потрощив укриття, де перебували чотири мої товариші. Двох важко поранило, двох контузило. Хлопців потрібно було негайно рятувати. Витягнув їх дивом. На щастя, всі залишилися живими. Потім був штурм диверсійної групи. Мене зачепило досить серйозно: черепно-мозкова травма, контузія. Знову пощастило, мене вивіз комбриг. Тож доля загиблих побратимів мене оминула лише дивом. Тому, якщо вдалось вижити, значить треба допомагати. Власне, тим і займаюсь. Спільно з іншими побратимами та небайдужими людьми, в тому числі і Андрієм Поліщуком, допомагаємо вдовам, діткам-сиротам, бійцям-інвалідам, - розповів Роман Смішний.

Після урочистої частини вшанування захисників України відбувся концерт-реквієм. У холі будинку офіцерів можна було переглянути фотовиставку і експозицію військової зброї та її уламків, частина яких - з Донецького литовища.

Вічна Слава Героям!

Поділитись: