Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 Чорнобиль - незагоєна рана… _0

Чорнобиль - незагоєна рана…

26 квітня 2021
35 років тому сталася найбільша в історії ядерної енергетики аварія на Чорнобильській АЕС. Саме цього дня о 1-ій годині 23 хвилини інженери станції вимкнули подачу струму до окремих систем четвертого блоку реактора з метою його випробування у разі втрати живлення. Працівники тоді не знали, що реактор був вже нестабільний і вимкнення струму сповільнило роботу турбін, які подавали на нього воду для охолодження. У меншій кількості вода стала швидко випаровуватись. Це і призвело до підвищення тиску всередині реактора. Коли ж зрозуміли, що сталося, спробували відключити реактор, але було запізно. Експеримент обернувся трагедією планетарного масштабу, як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком. Два тижні пожеж, повне руйнування четвертого блоку реактора, 31 загиблий, 3 млн. 200 тис. постраждалих (нині залишилося живими 1 млн.113 тис.), 200 тис. евакуйованих із зон забруднення, 160 кв. км забруднених територій (190 тонн радіоактивних речовин у довкіллі, 8 тонн радіоактивного палива у повітрі), 600 тис. ліквідаторів наслідків аварії (нині залишилося 181 тис.149, з них 55 тис. 573 - інваліди). Ось такий сумний фактаж нашої спільної трагедії. Пам’ятаймо! Хай подібне лихо ніде і ніколи не повториться!
Додамо, в АТ «Вінницяобленерго» нині працюють 19 ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС. Сердечна подяка їм та усім ліквідаторам за збережений світ. Здоров’я Вам, шановні, і довголіття! А тим, хто відійшов у вічність – світла пам’ять!
Поділитись: