Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 Віктор Степанець:«Електромережі, вони як люди - хворіють, старіють, виходять з ладу. Їх також треба лікувати і відновлювати»._0

Віктор Степанець:«Електромережі, вони як люди - хворіють, старіють, виходять з ладу. Їх також треба лікувати і відновлювати».

28 лютого 2020

Через зміни клімату світ дедалі частіше потерпає від несподіваних «сюрпризів» природи - тайфунів, ураганів, смерчів, штормових вітрів. За даними експертів усі ці та інші природні явища коштують людству 520 млрд. доларів на рік. Від них потерпає не лише населення, а й усі галузі економіки. Електроенергетика також. І після сільського господарства - найбільше. «Будь-який «вибрик» негоди - це справжнє випробування для енергетиків. Як показує виробничий досвід минулого і початку поточного року основна кількість аварійних відключень в електромережі відбувалась саме через несприятливі погодні умови. От бачите, і тиждень, що минає не обійшовся без подібних неприємностей», - розпочав розмову з прес-групою АТ «Вінницяобленерго» директор технічний Віктор Степанець. В продовження діалогу ставимо йому запитання на цю та інші теми, більшість з яких продиктована стурбованістю споживачів розподільчих мереж області та м.Вінниця.

- Вікторе Івановичу, знаєте, скільки довелося вислухати неприємного від споживачів минулого понеділка і вівторка, коли сильний вітер господарював на території чи не всієї області та м. Вінниця? Лише незначна кількість людей розуміють проблему з аварійними вимкненнями, а більшість - таки нарікають на енергетиків, мовляв, «як тільки вітер чи сильна злива, то вони зумисне вимикають міста і села від електроживлення, перестраховуються від чогось, абощо»?

- Не вимикаємо, а спрацьовують аварійні системи захисту повітряних ліній, які, зрештою, і рятують загальну електромережу від небажаних більш складних аварійних ситуацій. А перестраховуємося лише у тих випадках, коли справді стався обрив проводу. Це для того, щоб врятувати чиєсь життя і, можливо, не одне. Вітрові навантаження на лінії електропередач, а останнього разу вони були з «помаранчевим» рівнем небезпеки, зазвичай призводять до таких основних видів пошкоджень електромереж, як обриви проводів, руйнування опор, схльостування й перегорання проводів і таке інше. Тому, як на мене, споживачі мають поставитися до цього з розумінням. Наша виробнича статистика свідчить, що саме негативні метеорологічні фактори, особливо в осінньо-зимовий період, мають руйнівний вплив на роботу ліній електропередавання. Скажімо, більшість технологічних порушень елементів ЛЕП 0,4-110 кВ і вище обумовлено пошкодженням проводів. Це понад 50% від загального числа. А ще лінійної ізоляції - майже 30%. Усе в сукупності є причиною понад 80% усіх відмов на повітряних ЛЕП.

- Окрім погодних катаклізмів, які ще фактори негативно впливають на роботу електромереж, спричиняючи аварійні ситуації?

- Захаращення охоронних зон лісовими, парковими та присадибними насадженнями. Уздовж усіх повітряних та кабельних ліній електропередач АТ «Вінницяобленерго» встановлено охоронні зони у вигляді земельної ділянки та повітряного простору. Вони обмежені вертикальними площинами, які віддалені по обидві сторони лінії від крайніх проводів за умови невідхиленого їх положення на відстань: 10 метрів - для повітряних ліній напругою до 20 кВ; 15 метрів - для повітряних ліній напругою 35 кВ; 20 метрів - для повітряних ліній напругою 110 кВ. На превеликий жаль, часто ці обмеження порушуються жителями територій, на яких знаходяться ці зони і, як наслідок, падіння дерев чи гілок спричиняють пошкодження елементів ЛЕП. Ми повсякчас звертаємось до голів сільських, селищних, міських рад, аби вони зі свого боку звертали на це увагу. Самі також контролюємо це питання, паралельно проводячи роботи з розчистки трас повітряних ліній. Торік, скажімо, розчистили 4 465,41 км трас ПЛ 0,4-10 кВ та 312,7 км трас ПЛ 35-110 кВ. Подібні роботи проводяться і нині за чітким планом.
Іншим важливим чинником, який негативно впливає на роботу електромереж, є перенавантаження ЛЕП. Воно, як правило, виникає внаслідок порушення споживачами використання договірних потужностей. З одного боку добре, що 21 століття знарядило оселі наших вінничан потужними обігрівачами, бойлерами, енергокотлами, іншими сучасними електроприладами. Однак, маючи стандартний договір на потужність три кіловати в будинку та півтора кіловати в квартирі, люди часто забувають, що використовуючи такі сучасні електроприлади, вони значно перевищують договірну потужність. І, в результаті, електромережа зазнає, можна сказати, смертельного перенавантаження, що і призводить до пошкодження енергетичного обладнання на підстанціях, розподільчих щітках, кабельних мережах. Воно просто не витримує і виходить з ладу. Тому, особливо в холодну пору року, ми просимо споживачів обмежувати використання потужних електроприладів, хоча б у пікові години – з 18.00 до 23.00.
Ну, і не можу, звичайно, не сказати про найважливіший із факторів – це застарілість ліній електропередач, їх зношеність. Не минає і дня в роботі енергетиків, аби про це не говорилося на всіх рівнях. Нині в зоні обслуговування обленерго 26,5 тис. кв. км розподільчих мереж. Це 1,6 тис. км кабельних лiнiй 0,4-35 кВ та 41, 3 тис. км повiтряних лiнiй 0,4-110 кВ. Обслуговуємо також низку підстанцій, а саме 82 пiдстанцiї 110 кВ, 110 пiдстанцiй 35 кВ, 10 171 пiдстанцiй 10/0,4 кВ. Більшість повітряних ліній споруджені в 60-70-их роках минулого століття. Ці повітряні лінії частіше, ніж інші, пошкоджуються під час вітру та ожеледі. До того ж, внаслідок тривалого терміну експлуатації електричні мережі, обладнання підстанцій, їх вузли та елементи фізично зношуються і втрачають належні технічні параметри. Тому чимало з того, що згадав, потребує суттєвої модернізації. Електромережі, вони ж як люди - хворіють, старіють, виходять з ладу. Їх також треба лікувати і відновлювати. На жаль, загальний темп старіння електрообладнання перевищує темпи його заміни. Поки доводиться займатися більше реанімацією того, що маємо. Проте, згідно минулорічної інвестиційної програми, нам вдалося реалізувати низку проектів, спрямованих на покращення технічного стану електричних мереж та зменшення їх аварійності. Наприклад, проведено капітальний ремонт 156 км повітряних ліній 0,4-10 кВ із заміною 778 опор, 76,7 км проводу, 1 335 ізоляторів; 60 трансформаторних підстанцій та розподільчих пунктів 6-10 кВ; відновлено за рахунок капітальних ремонтів 3 пошкоджені кабельні лінії 0,4-10 кВ. Також вдалося капітально відремонтувати 370 км повітряних ліній 35-110 кВ із заміною 22 опор, 8,69 км проводу, 826 ізоляторів; 6 підстанцій 35-110 кВ; 9 силових трансформаторів та 275 вимикачів різних класів напруги. Крім того, для зменшення втрат електроенергії і підвищення надійності електромереж торік збудовано 2,2 км повітряних ліній 0,4-10 кВ з ізольованими проводами, змонтовано 551 ізольованих вводів до будинків. Загалом торік освоєно коштів на виконання ремонтів електричних мереж 0,4-10 кВ – 21,468 млн.грн, а мереж 35-110 кВ – 20,982 млн.грн. Замінити застаріле електрообладнання на нове - поки нереально. Бо на те необхідні дуже великі кошти. Тому працюємо в міру тих фінансових і технічних можливостей, які маємо. Тож робота у цьому напрямку поступово ведеться. Маємо надію, що і цьогоріч вдасться виконати значний пласт завдань щодо ремонтів та оновлення електромереж.

- Тобто, цей пласт, як ми зрозуміли, буде ключовим серед запланованого технічними службами Товариства на 2020 рік?

- Так. 17 січня 2020 року на засіданні НКРЕКП прийнято постанову НКРЕКП про схвалення «Плану розвитку оператора систем розподілу на 2020 -2024 роки АТ «Вінницяобленерго». В наявності цієї програми – ціла низка надзвичайно важливих для нас проектів, від реалізації яких напряму залежить надійна та якісна робота електромереж. Також передбачено і інноваційні проекти реконструкції електрообладнання. Наприклад, там є продовження реалізації проекту «Реконструкція електричних мереж з переведенням класу напруги 6(10-35) кВ на клас напруги 20 кВ (перший етап реконструкції електричних мереж Гніванського вузла Тиврівського району Вінницької області)»
Також слід зазначити, що минулого року наша компанія провела техніко-економічні розрахунки доцільності переведення електрообладнання класу напруги 10кВ по м. Вінниця шляхом їх реконфігурації з автоматизацією та переходом на ступінь напруги 20 кВ. Як результат маємо план майбутньої електромережі по м. Вінниця, що передбачає більш надійну і економно доцільну систему розподілу електроенергії в обласному центрі.
Заплановано також низку технічних заходів щодо перерозподілу навантаження підстанцій Вінницької міської кільцевої мережі; забезпечення більш надійної схеми живлення класу напруги 10 (20)-0,4 кВ споживачів м. Вінниці, підвищення надійності роботи міських мереж тощо. При цьому, враховуючи складність сучасних викликів та роботу в умовах енергоринку, розуміємо, що виконати усе заплановане буде непросто. Однак, і керівництво Товариства, і весь технічний персонал нашого підприємства відповідально налаштовані на вирішення виробничих завдань.

- Якими тоді будуть побажання персоналу технічних служб Товариства, від яких значною мірою залежить щоденне виконання важливих виробничих процесів і запланованих завдань?

- Працівникам усіх технічних служб, насамперед, дякую за щоденну працю і бажаю міцного здоров’я, фізичної витримки, бадьорості духу, оптимізму, заслужених матеріальних і моральних винагород та злагодженої роботи з позитивними результатами. Пам’ятаєте, як казав свого часу великий сонцепоклонник Михайло Коцюбинський: «Щоб прийшло на землю сподіване щастя, треба велика праця». Дозволю собі перефразувати письменника мовою енергетиків: «Щоб у кожній оселі вінничан завжди було світло, а електромережі працювали стабільно – потрібна наполеглива праця енергетиків та відповідне фінансування». Саме на це націлена робота кожного з нас – від керівника до електромонтера. Впевнений, ми справимося з усіма поставленим завданнями.

- Дякуємо за розмову.

- Навзаєм. Насамкінець ще хочу додати, аби споживачі зайве не хвилювалися. Запевняю, технічні служби обленерго завжди на варті надійного та якісного електрозабезпечення. Ми працюємо для вас, шановні вінничани.

Поділитись: