Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 Енергетики Вінниччини та активісти Майдану порозумілися в питанні економії енергоресурсів_0

Енергетики Вінниччини та активісти Майдану порозумілися в питанні економії енергоресурсів

22 грудня 2014

Днями до управляння ПАТ “Вінницяобленерго” завітали активісти, волонтери та представники деяких місцевих ЗМІ. Зокрема,  Таїса Гайда, Анатолій Банах, волонтер  Юлія Піскунова, журналістка газети “33 канал” Вікторія Микитюк. Як з'ясувалось, мета відвідин -  висловлення невдоволення дією графіків аварійних відключень по м. Вінниця. Зустріч  відбулася  в кабінеті керівника енергетиків області. Окрім Андрія Поліщука до спілкування з гостями також приєдналися   директор технічний Товариства Олександр Коломієць, директор із захисту активів Олександр Чеченєв, директор Вінницьких ЕМ Віталій Ковальчук, директор департаменту енергетики, транспорту  та зв'язку Вінницької міської ради Олексій Пидаченко,  прес-секретарь Товариства Тетяна Павліченко.  Андрій Поліщук  почав розмову  із короткої інформації  про непросту  поточну ситуацію в енергетичній системі України  і причин, які стали поштовхом до запровадження непопулярних заходів з вимикання електроенергії на території всієї держави та Вінниччини зокрема. Згодом запропонував компромісне рішення, яке дозволить задовільнити всі сторони.

- Розуміємо обурення населення і ви правильно робите, що контролюєте дію влади та чиновників, узгоджуючи питання, які нині турбують громаду. Але разом з тим,  просимо зрозуміти і нас, енергетиків, які змушенні виконувати накази диспетчера центральної диспетчерської служби НЕК «Укренерго», за невиконання яких протягом 10-ти хвилин можемо отримати кримінальну відповідальність. Водночас згодні, що треба щось і вирішувати аби не допустити ще більшого накалювання  невдоволення. Тому пропонуємо наступне компромісне рішення, яке, впевнений, узгодимо із НЕК «Укренерго» та міською владою Вінниці. А саме, ми переглянемо нині діючі графіки аварійних відключень, за якими застосовується усі 10 черг. Згідно них, місто Вінницю поділимо на 3 черги. Кожна - з відповідним списком вулиць, що будуть вимикатися від електропостачання на 2 години двічі на день, а не більше, як це було до цього. Наприклад, перша - з 08:00 до 10:00 та з 14:00 до 16:00. Друга — з 10:00 до 12:00 та з 16:00 до 18:00. І третя — з 12:00 до 14:00 та з 18:00 до 20:00 години. Всі три черги пропонується зміщувати в залежності від потреб споживачів або  зробити сталими, і тоді  відключення будуть діяти в один і той же час,  що допоможе  вінничанам спланувати свій день. До того ж, маємо намір широко обговорити це з громадою шляхом опитувань в соцмережі. Лише після вивчення громадської думки приймемо остаточне рішення та розмістимо всю необхідну інформацію на сайтах міської, обласної рад та ПАТ “Вінницяобленерго”. Подібним чином розробимо і графіки відключень по всій області, - розповів Андрій Поліщук.

Власне, активісти Майдану погодилися з такою пропозицією енергетиків, запропонувавши ще зі свого боку поширити  інформацію серед населення щодо більш ефективної економії ним електроенергії,  особливо в побуті.

- Якщо майже 60% відсотків споживання електроенергії населенням, то, напевно, енергетики мають вдатися до більш широкого інформування способів її  економії і закликів щодо того.  Це можуть бути певні інструктажі, оголошення в різних громадських місцях, скажімо, у міському транспорті тощо, - наголосила Таїса Гайда.

Говорили і про  виконання зобов'язань по обмеженню використання потужностей  електроенергії серед промислових споживачів.

- До всіх підприємств Вінниці було доведено конкретні ліміти обмежень і ми ведемо відповідний моніторинг. Найбільш потужні, в понад 150 МВт - майже всі забезпечені системою автоматичного зчитування даних і таким чином ми стежимо, скільки вони витрачають електроенергії. Зокрема по обласному центру  цю картину чітко віслідковує директор Вінницьких ЕМ Віталій Ковальчук.  А з боку промисловців, на жаль,  обмеження  виконуються не у повній мірі. Тож до підприємств, які нас просто ігнорують, напевно, будемо приймати відповідні заходи, скажімо, подаватимо їх за невиконання зобов'язань до суду, - зазначив генеральний директор Товариства.

Натомість активісти наголосили і на моментах понадмірного використання рекламних ілюмінацій  по м. Вінниця, що дуже дратує громадян. Зокрема згадали і Вінницьку кондитерську фабрику ROSHEN.

- Сьогодні весь негатив, який є в державі,  перекинувся на енергетиків. І ми розуміємо, що чітко маємо довести графіки, з точною вказівкою часу вимикань і точним дотриманням того. Закликаємо до дотримання зобов'язань та економії  і наших споживачів, особливо підприємців, в тому числі і ROSHEN. До речі, кондитерська фабрика дотримується графіку обмежень споживання електричної потужності, - конкретизував директор Вінницьких ЕМ Віталій Ковальчук.

Ще активісти запропонували свою  допомогу ПАТ “Вінницобленерго” щодо роботи із несумлінними споживачами від промислового сектора, які не реагують на звернення в питаннях економії енергоресурсу. Зокрема застосовувати  до них «санкцій» громадського осуду.

 

Р.S.  Після даної зустрічі чимало засобів масової інформації, як місцевих, так загальнодержавних подали недостовірну інформацію про це.  З даного приводу  наголошуємо: перш ніж вдаватися до неточностей, скористуйтеся інформацією безпосередньо від ПАТ “Вінницяобленерго”, а його керівництво завжди готове в тому вам посприяти.

Поділитись: