Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 Хто нахабно обкрадає енергооб'єкти Вінниччини?_0

Хто нахабно обкрадає енергооб'єкти Вінниччини?

07 листопада 2014

Керівництво ПАТ “Вінницяобленерго” стурбоване загостренням криміногенної ситуації навколо об’єктів електроенергетики області, а саме зростаючим обсягом крадіжок матеріалів, обладнання з діючих енергооб'єктів та конструкцій. Більшість з вкраденого вироблено із кольорових та чорних металів і становить значну матеріальну цінність. За останніх пів року сума нанесеного збитку енергетикам області внаслідок таких злочинів склала майже 580 тисяч гривень.

Найбільше від крадіїв постраждали Погребищенський, Теплицький, Чернівецький, Гайсинський, Оратівський, Літинський, Калинівський та Вінницький райони.

Про це повідомили у службі економічної безпеки підрозділу з захисту активів Товариства.

За повідомленням, тільки у Погребищенському районі протягом червня поточного року сталося 5 випадків крадіжок трансформаторної оливи Т-1500 з трансформаторних підстанцій. Це спричинило порушення нормальної роботи об’єктів електроенергетики, які забезпечують електропостачання в 5-ти населених пунктах, а саме в селах: Смарженці, Білашки, Ширмівка, Іваньки, Вишнівка. А наприкінці липня, вже у Теплицькому районі, між селами Марківка та Кивачівка здійснено крадіжку 3,5 км повітряної лінії електропередачі під напругою 10 кВ (50 прольотів по 70 м), а саме приблизно 2,0 тонни, загальною довжиною в один провід 10,5 км проводу АС-50 від підстанції ПС-35/10 «Тополівка».

На початку серпня було зафіксовано крадіжку силового трансформатора потужністю 40 кВА і в с. Ромашка Чернівецького району.

У вересні зловмисники взагалі знахабніли і в с. Студенна Піщанського району, на ЗТП – 241 (територія колишньої птахоферми) поцупили 12 м мідного кабелю КГ- 4x35, що був під напругою. Тим самим вивели з ладу енергетичне обладнання ПАТ «Вінницяобленерго», яким здійснювалось живлення водокачки. А через кілька днів в с.Уладівка Літинського району вкрали обладнання трансформатора ТП 243 потужністю 400 кВА та трансформаторної оливи 100 літрів. Буквально через добу між селами Гуменне та Михайлівка Вінницького району було помічено крадіжку 176,4 кг проводу АС-50 загальною довжиною в один провід 900 м, на високовольтній повітряній лінії ПЛ-10 кВ, фідер-6, від підстанції «Оленівка».

У жовтні крадіжки повітряних ліній також мали своє продовження. Зокрема, біля смт. Оратів від підстанції ПС 35/10 «Семенівка» було поцуплено 28 прольотів проводу АС-70 по 70 м під напругою 10 кВ загальною вагою у 1,5456 тонни та довжиною в один провід 5,6 км; між селами Кисляк - Гунча Гайсинського району вкрадено повітряну лінію електропередач (30 прольотів по 70 м під напругою 10 кВ, вагою у 1,402 тонни, загальною довжиною в один провід 6,9 км). Також в с. Григорівка Погребищенського району невідомими особами вчинено крадіжку 0,5 км проводу марки АС-25 вагою приблизно 0,075 т, чим повністю пошкоджено мережу електропостачання даного місцевого пункту.

А вже листопадова зухвала крадіжка біля села Байківка Калинівського району, внаслідок якої було пошкоджено 4 км повітряної лінії ПЛ-10 кВ під напругою 10 кВ, повністю вивела з ладу мережу резервного живлення смт. Калинівка. Загалом було викрадено 57 прольотів по 70 м, а саме приблизно 2,1 тонни, загальною довжиною в один провід 12,0 км проводу АС-50, від підстанції ПС 35/10 «Писарівка». Вартість вкрадених тут матеріалів склала понад 155 тис.грн.

- По всіх вище зазначених злочинах відкрито кримінальні впровадження, ведеться слідство. Щодо способів їх вчинення, то вже нині можна зробити висновок - розкрадання здійснюють не випадкові особи, а організовані групи людей. Вони обізнані з технологією роботи електромереж та володіють відповідними механізмами і технікою. Своїми діями правопорушники створюють аварійні ситуації в системі електроживлення, наражають на небезпеку життя та здоров’я громадян, а також завдають збитки суб’єктам господарювання та ПАТ «Вінницяобленерго», - йдеться у повідомленні служби економічної безпеки підрозділу з захисту активів Товариства.

Поділитись: