Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 Країни Балтії виходять з БРЕЛЛ_0

Країни Балтії виходять з БРЕЛЛ

24 червня 2024

Латвія, Литва та Естонія обіцяють з 8 лютого 2025 року відключити свої електросистеми від єдиної системи з росією і білоруссю, а з 9 лютого підключитися до європейської електромережі. Це останні країни Євросоюзу, які ще не приєдналися до континентальної європейської мережі.

- Процес десинхронізації, який тривав близько 20 років, завершиться після того, як оператори електроенергетичних систем Естонії, Латвії та Литви оголосять росії та білорусі, що вони більше не будуть продовжувати роботу в спільному синхронному просторі, - повідомив заступник міністра енергетики та мінеральних ресурсів Естонії Яанус Уйга.

Наразі всі три країни Балтії входять до БРЕЛЛ (електричне кільце білорусь-росія-Естонія-Латвія-Литва), частоту в якому підтримує системний оператор країни агресорки рф.

Як очікується, у серпні 2024 року країни Балтії офіційно повідомлять про свій вихід із БРЕЛЛ, а в лютому 2025 року через литовсько-польське з'єднання підключаться до континентальної європейської електромережі.

Вартість усього проєкту становить 1,6 млрд євро. Три чверті витрат покриваються з бюджету Європейського союзу.

Поділитись: