Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 Подумайте, бо вкравши - заплатите за ціною, що вище ринкової _0

Подумайте, бо вкравши - заплатите за ціною, що вище ринкової

09 квітня 2024

⚡️Поспішаємо засмутити усіх, хто з метою економії на оплаті за електричну енергію задумався або уже здійснює крадіжку електроенергії. Адже нарахування по складених актах про порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії (ПРРЕЕ) у значній мірі перевищує обсяги споживання та відбивають бажання займатися подібними речами.

Розрахунок вартості необлікованої електроенергії за актом про порушення завжди являє собою добуток трьох величин:

✔️ величини розрахункового добового обсягу споживання;

✔️ вартості витрат обленерго на купівлю 1 кВт/год на компенсацію незапланованих втрат + витрати на передачу і розподіл у період порушення споживачем ПРРЕЕ;

✔️кількості днів, протягом яких споживання електричної енергії здійснювалося з порушенням ПРРЕЕ.

Раніше у розрахунку акту про порушення застосовувався тариф, за яким споживач розраховувався за електрику. Зараз же це тільки ціна витрат оператора системи розподілу (обленерго) на купівлю 1 кВт*год електроенергії на компенсацію незапланованих втрат та вартість її розподілу та передачі.

Визначається вона виходячи з суми середньої ціни купівлі електричної енергії оператором системи на балансуючому ринку та тарифів на послуги з передачі та розподілу електричної енергії протягом відповідного календарного місяця.

Якщо тарифи на передачу (НЕК «Укренерго») та розподіл (обленерго) затверджуються регулятором (НКРЕКП), то середня ціна купівлі електричної енергії оператором системи на балансуючому ринку визначається «постфактум» після підведення підсумків балансуючого ринку та, відповідно, кожного місяця різна.

🧐Для прикладу: в 2023 році дана ціна змінювалась у межах від 3,17 до 5,07 грн./кВт*год без ПДВ. Відповідно, достатньо в широких межах змінювався і тариф для розрахунку по актах про порушення: від 6,03 до 8,79 грн./ кВт*год.

Таким чином, споживачі, які наважились на порушення правил роздрібного ринку електричної енергії (крадіжку), не просто розрахуються за крадене, а ще й заплатять за ціною, що вище ринкової. Для побутових споживачів ціна виходить майже втричі вища – не 2,64 грн./кВт*год (затверджений тариф на електроенергію), а від 6,03 до 8,79 грн./ кВт*год.

❗️Тому вкотре закликаємо усіх наших споживачів – будьте відповідальними та дотримуйтесь правил електробезпеки!

Не допускайте порушень правил роздрібного ринку електричної енергії та в разі виявлення випадків крадіжки електричної енергії повідомляйте до Кол-центру Товариства за телефоном 0800217217. Анонімність - гарантована.😎🤝

Поділитись: