Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 Про ОСП - оператора системи передачі._0

Про ОСП - оператора системи передачі.

08 листопада 2023

✅ОСП – Оператор Системи Передачі. TSO – transmission system operator.

Це організація, що є транспортувальником енергії у вигляді природного газу або електроенергії на національному або регіональному рівні, з використанням фіксованої інфраструктури. Термін визначено Європейською Комісією.

Згідно з українським законодавством ОСП визначений тільки для передачі електроенергії.

ОСП відповідає за: експлуатацію, диспетчеризацію, забезпечення технічного обслуговування, розвиток системи передачі та міждержавних ліній електропередачі, забезпечення довгострокової спроможності системи передачі щодо задоволення обґрунтованого попиту на передачу електричної енергії.

НЕК "Укренерго" - NPC Ukrenergo є єдиним оператором системи передачі (ОСП) в нашій країні.

Ця державна компанія займається фактично двома напрямками діяльності:

1. Експлуатацією мереж надвисокого класу напруги 220, 330, 500 та 750 тисяч вольт, якими електроенергія передається від центрів виробництва електрики, тобто потужних електростанцій (атомних АЕС, теплових ТЕС, гідро ГЕС, гідроакумулюючих ГАЕС…) до центрів споживання (потужні промислові підприємства, найбільші міста України). І для цього їй затверджується НКРЕКП окремий тариф – Тариф на Передачу.

2. Керуванням паралельною (синхронною) роботою всіх джерел виробництва електрики (електростанцій) між собою та споживачів. Це і підтримання балансу електричної енергії в національній електроенергетичній системі України, і підтримання на законтрактованому рівні міждержавних перетоків електрики, і багато іншого. Цей напрямок має назву Диспетчеризація і для цього Н К Р Е К П затверджує окремий тариф – Тариф на Диспетчеризацію

Поділитись: