Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 Про прес-конференцію в обленерго_0

Про прес-конференцію в обленерго

05 червня 2024

Застосування графіків відключень електроенергії на Вінниччині: причини та мета. Саме про це йшлося на прес – конференції, яка відбулась сьогодні в АТ "Вінницяобленерго".

Відкрив її генеральний директор Товариства Юрій Касіч, а її спікери роз'яснили присутнім представникам ЗМІ про причини впровадження графіків погодинних відключень (ГПВ), аварійних відключень (ГАВ), обмеження для промисловості, їх нинішню дію та результати застосування у Вінницькій області та можливість застосування у майбутньому інших видів обмежень споживання електропостачання.

Юрій Касіч, зокрема, детально зупинився на причинах, що призвели до застосування графіків відключень - ГПВ І ГАВ з початку травня. І, за його словами, головна – це масовані ракетні обстріли енергетичної інфраструктури України (теплових електростанцій, гідроелектростанції, підстанції магістральних електричних мереж 330-750 кВ), які посилились з березня цього року. Саме через пошкодження енергетичних об’єктів виник дефіцит достатнього обсягу генеруючих потужностей. Це, в свою чергу, призвело до порушення балансу між виробництвом і споживанням електричної потужності та її дефіциту в ОЕС України.

- За загальними оцінками, які доступні в ЗМІ, було знищено близько 7 тис МВт генерації в Україні. То достатньо велика величина і знищувалися саме та генерація, яка забезпечувала перехід від умовно нічного споживання електроенергії до денного, до вечірнього. Так звана, маневрова генерація на типових тепло та гідроелектростанціях. З початку травня Україна і наша область почали стикатися з обмеженнями по споживанню. До того, фактично не було. Перше, що було зроблено у нашій області, то було введення обмежень електроенергії та потужності. Ці графіки стосувалися виключно промислових споживачів. І почали застосовуватися з початку травня згідно вказівки НЕК «Укренерго». Для побутових споживачів, також згідно команди НЕК «Укренерго», графіки обмежень, зокрема ГПВ, стали застосовуватись наприкінці травня. Розуміємо, що це доволі непопулярні заходи. Але якщо ми не будемо виконувати таких вказівок, то ОЕС України дуже швидко перестане бути об’єднаною і настане «блекаут», - розповів генеральний директор Товариства і закликав журналістів донести до вінничан важливість розуміння цього болючого для всіх українців процесу та необхідність економії електроенергії у побуті в цей непростий для всієї країни час.

Більш конкретно про різновиди графіків обмежень, а саме графіки аварійних відключень (ГАВ); спеціальний графік аварійних відключень (СГАВ); графік погодинного відключення (ГПВ) розповів далі директор технічний Юрій Луньов. Зокрема, інформува, що починаючи з 15.05.2024 р. НЕК «УКРЕНЕРГО» (орієнтовно о 19-20 год) доводять для Вінницької області погодинні граничні величини споживання електричної потужності на наступну добу. Товариство, відповідно до доведених лімітів, вимушене застосовувати ГПВ.

За його словами, у більшості випадків, відповідно до прогнозного споживання потужності споживачами Вінницької області необхідність в застосуванні ГПВ була у нічні та вечірні години. З метою справедливого підходу щодо знеструмлення споживачів, залученийх у ГПВ, фахівці Товариства формують плановий обсяг застосування (на наступну добу) ГПВ, який передбачає рівномірну тривалість участі в обмеженнях усіх споживачів, а також щотижневе зміщення на дві години знеструмлення споживачів відповідних черг ГПВ для того аби споживачі не відчували обмежень електропостачання постійно у той самий незручний для них час. Все робимо для того аби усі незручності тривали якомога менше і були тимчасовими.

Про обмеження, які стосувалися промислових підприємств доповів комерційний директор Олексій Тарарака. А саме розповів, як щорічно оператором системи розподілу складаються графіки обмеження потужності для юридичних споживачів (ГОП) та графіки обмеження електричної енергії (ГОЕ).

- Їх розробляють заздалегідь як запобіжний захід у разі порушення роботи об’єднаної енергетичної системи України та погоджують із Держенергонаглядом та обласними військовими адміністраціями. Юридичних споживачів, які підпадають під дію графіків, а це усі споживачі групи "Промисловість" та споживачі інших груп з приєднаною потужністю 500 кВт і більше незалежно від їх категорійності з надійності електропостачання та форм власності, до 1 вересня письмово повідомляють про величину обмеження споживання електричної енергії та електричної потужності у випадку введення цих графіків. Порядок введення і тривалість дії графіків зазначаються ще при підписанні договору з постачальником електричної енергії окремим додатком № 5. Серед підприємств Вінниччини лише 3 не дотримувалися ГОП. У такому разі дії АТ «Вінницяобленерго» регламентовані: у разі невиконання договірних зобов’язань АТ "Вінницяобленерго", як оператор системи розподілу, відповідно до вимог п. 7.5. Правил роздрібного ринку електричної енергії та п. 11.5.2 розділу XI Кодексу систем розподілу, змушене буде провести відключення електропостачання, - сказав Олексій Тарарака.

Також, за словами директора комерційного, усі «порушники» після попереджень енергетиків почали дотримуватися виконання договірних зобов’язань.

- Ми завжди просимо юридичних споживачів з розумінням поставитись до введення вимушених обмежень. Раді, що підприємства Вінниччини розуміють проблему й охоче йдуть на зустріч, - додав Олексій Тарарака.

- Щодо населення, то наразі воно вимушені терпіти відключення. Для планування побутових справ можемо порадити на офіційному сайті АТ «Вінницяобленерго» знайти інформацію про заплановані графіки відключень, так і проглянути причину й термін фактичного відключення, якщо світло за вашою адресою вже відсутнє, - підключився до роз'яснень директор з ІT Юрій Томашевський.

Він зазначив, що є кілька способів дізнатися коли у Вашій оселі не буде світла: зайти в розділ «Споживачам» - «Відключення» - «Онлайн графік погодинних відключень (ГПВ)».

За допомогою пошуку по адресі можна побачити заплановані відключення.

Графік зміни черг, та адреси черг у вигляді документу можна побачити в розділі «Споживачам» - «Відключення» - «Інформація про черги графіка погодинних відключень (ГПВ)».

На сторінці потрібно звантажити файл, знайдіть там свою адресу і чергу по ній. Потім подивіться години ймовірного відключення світла у таблиці.

Якщо у Вашому населеному пункті трапитись аварія, або інший вид відключення, повідомлення про це надсилається на електронну пошту зареєстрованим споживачам в особистому кабінеті «Е-Світло» автоматично.

Або ж у тому самому особистому кабінеті у розділі «Поточні відключення» вказано час і коли приблизно живлення за вашою адресою буде відновлено.

Також на офіційному сайті можна зайти в розділ «Споживачам» - «Відключення» - «Перелік аварійних відключень»

Тут, скориставшись формою, можна отримати інформацію про поточні вимкнення, у вибраній структурній одиниці, а також історію таких вимкнень за вибраний місяць.

Таку ж інформацію в розділі «Планові відключення» можна отримати та про планові відключення при проведенні регламентних робіт в мережах.

Якщо так сталося, що у вас трапилися проблеми з електропостачанням, ви бачите невідповідність у відключеннях по ГПВ чи маєте будь-які інші питання -можете оформити звернення на сайті.

Також можна звернутися до Кол-центру Товариства за номерами: 0 (800) 217- 217 та (0432) 65-95-95

А начальниця Кол-центру Антоніна Шевченко розповіла, що кількість звернень споживачів, щодо застосування заходів обмежень до кол-центру за добу в середньому до 1500. За 12-годинну зміну оператор може опрацювати в близько 250 дзвінків. Навантаження на одного працівника велике. Тому, якщо не виходить додзвонитися зверніть увагу на «Голосове меню самообслуговування кол-центру». Вам слід подзвонити на номери 0 (800) 217- 217 та (0432) 65-95-95, а потім діяти за інструкцією.

Якщо цього недостатньо радимо корис

туватися альтернативними способами, такими як чат-боти:

Viber і Telegram

У них потрібно зареєструватися, вказавши особовий рахунок, або за номером телефону. Ваша адреса/и автоматично підтягнуться. Далі у переліку дій натисніть на «Графік погодинних відключень». Ви зможете побачити орієнтовний графік вимкнень і чергу.

До того ж наші чат-боти надсилають користувачам інформацію про аварійні, планові відключення автоматично.

А ще через чат-боти можна повідомити про проблему з електропостачанням, у меню натисніть «Чому у мене немає світла?» - «Створити заявку»

Також радимо звантажити мобільний додаток «Е-Світло» у розділі «Поточні відключення» можна подивитись інформацію про відключення за вашою адресою.

Поділитись: