Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 ПРО СЕЗОН ЧИСТКИ ТРАС ЕЛЕКТРОЛІНІЙ._0

ПРО СЕЗОН ЧИСТКИ ТРАС ЕЛЕКТРОЛІНІЙ.

27 жовтня 2022

Осінь – час обрізки дерев. Саме у цю пору варто звернути увагу на насадження, які своїм гіллям впритул наблизилися до ліній електропередач ЛЕП 0,4-20 кВ. В області значно збільшилась кількість таких насаджень. Адже через наближення гілок та дерев до ЛЕП, особливо при несприятливих погодних умовах, виникає низка небезпечних наслідків, серед яких обрив проводів; припинення електропостачання; пожежа; шкода здоров’ю людей, майну тощо. Зважаючи і так на доволі складну енергетичну ситуацію в умовах війни, звертаємося до жителів громад Вінниці та області долучитися до робіт з обрізки дерев на власних присадибних ділянках і на прилеглих територіях з подальшим їх прибиранням.

Згідно «Правил охорони електричних мереж», видалення дерев та обрізка гілок біля ЛЕП – це одна з важливих робіт, яку постійно, впродовж року, здійснюють оператори систем розподілу (ОСР). Щоб не траплялося випадків обриву проводів від падіння гілок та дерев, навколо будь-якої ЛЕП встановлено охоронну зону, ширина якої залежить від напруги лінії і береться по вертикалі проєкції крайніх проводів: 2 м – до проводів напругою до 1 кВ;10 м – до проводів напругою до 20 кВ; 15 м – до проводів напругою до 35 кВ; 20 м – до проводів напругою до 110 кВ; 25 м – до проводів напругою до 150-220 кВ; 30 м – до проводів напругою до 330 кВ. Енергетики постійно здійснюють чистку просік повітряних ліній, які перебувають у віданні ОСР. Чистка трас попереджує тривалі аварії, є дієвим засобом покращення надійності електропостачання.

В усіх інших випадках за «Правилами охорони електричних мереж» обрізання дерев уздовж відгалужень повітряних ліній до індивідуальних помешкань та споруд мають проводити самостійно їхні власники за умови дотримання правил безпеки.

Тому нагадуємо громадянам, органам місцевого самоврядування, установам та організаціям про необхідність дотримуватися вимог ст. 28 Закону України «Про благоустрій населених пунктів», п.5 «Правил охорони електричних мереж», п 5.5 Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України та не ігнорувати необхідність розчищення повітряних ліній, що набуває загрозливої тенденції і призводить до знеструмлення споживачів.

Додамо, що одне аварійне дерево може спричинити знеструмлення цілого населеного пункту, а обірваний необрізаними гілками дріт – небезпеку для життя людей.

ДЯКУЄМО ЗА РОЗУМІННЯ! ДАВАЙТЕ РАЗОМ РОБИТИ ЖИТТЯ БЕЗПЕЧНІШИМ!

Поділитись: