Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 Профілактика травматизму – головне завдання охорони праці_0

Профілактика травматизму – головне завдання охорони праці

25 вересня 2014

Найголовнішим завданням фахівців з охорони праці завжди було і залишиться профілактика виробничого травматизму. Саме ця теза стала наскрізною під час навчального семінару для спеціалістів з охорони праці підприємств, організацій та установ м. Вінниці та Вінницького району. Захід відбувся 24 вересня на на базі Вінницьких високовольтних електричних мереж (ВВЕМ) ПАТ “Вінницяобленерго”.

На початку семінару його мету окреслив директор з охорони праці ПАТ “Вінницяобленерго” Сергій Козак.

- Ми вже не перший раз зустрічаємося з вами. До цього проводилися семінари на інших підприємствах, зокрема, на Вінницькій кондитерській фабриці “Рошен” та ДП “Вінницятрансприлад”. Цього разу, вже на території нашого Товариства та з ініціативи Вінницької дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України (ВДФССНВ), ми знову обговоримо актуальні питання охорони праці при виконанні робіт з підвищеною небезпекою. Ще проаналізуємо випадки виробничого та електротравматизму на підприємствах та серед населення, ознайомимося з методами і заходами щодо їх профілактики і, зрештою, просто обміняємося досвідом, - сказав Сергій Козак.

Далі Сергій Козак надав слово технічному директору ПАТ “Вінницяобленерго” Олександру Коломійцю, який розповів присутнім про Товариство, зокрема, про його структурні підрозділи, їхню технічну характеристику, основні завдання по забезпеченню споживачів області електроенергією в осінньо-зимовий період поточного року. Також відповів на численні запитання учасників семінару та висловив власну думку щодо сучасної ситуації, що склалась в енергетичній сфері нашої держави та області зокрема. Особливий акцент поставив на професійній підготовці фахівців з охорони праці.

- В ПАТ “Вінницяобленерго” підготовці кадрів надається достатньо вагома увага. Для цього маємо власний навчальний Центр з ліцензією на право навчання персоналу з технічних та робочих професій. Там, власне, і проходять професійну перепідготовку фахівці нашого Товариства, в тому числі і спеціалісти з охорони праці. В центрі працюють досвідчені викладачі-практики. Крім того, знання наших працівників з охорони праці, а також всього інженерно-технічного персоналу постійно перевіряються спеціальною комісією, яка діє в Товаристві. Інженери і техніки складають іспити в дирекції Товариства, а електромонтери та представники робочих спеціальностей — на місцях, в районах електромереж. До того ж цьогоріч у нас вже проведено атестацію практично всього технічного та збутового персоналу, - зауважив Олександр Коломієць і побажав учасникам семінару плідної роботи.

А начальник відділення ВДФССНВ Петро Кирильчук провів перед слухачами семінарських навчань детальний аналіз виробничого травматизму на підприємствах Вінниччини. Зокрема, розповів про роботу Фонду в профільному напрямку, а також звернувся з проханням — активно проводити роз'яснювальну роботу серед населення у зв'язку із можливими відключенням електропостачання.

- Коли будуть відбуватися відключення населених пунктів від електропостачання, треба бути особливо пильними. Із попереднього досвіду знаємо, як саме в такі моменти зростає виробничий та побутовий травматизм. Тому в першу чергу — інструктажі та профілактика! Також кожному підприємству нашої області та міста Вінниці варто тісніше співпрацювати з ПАТ “Вінницяобленерго”, радитися з його фахівцями та звертатися по їхню консультацію та практичну допомогу щодо заміни енергоефективних та енергоощадних приладів, чого нині вимагає наш складний час, - наголосив Петро Кирильчук.

У ході семінару його учасники, а це понад 30 фахівців з охорони праці, також мали можливість поспілкувалися із директором ВВЕМ Володимиром Віштаком і заступником директора з ОП ВВЕМ Анатолієм Семесенко. Ще переглянули учбовий фільм про електробезпеку, створений службою охорони праці ПАТ “Вінницяобленерго”. Крім того, відвідали з екскурсією учбовий центр Товариства, де його директор, заслужений енергетик України Олександр Бірюков ознайомив гостей з роботою навчального комплексу.

У жовтні, листопаді та грудні цього року навчальні семінари матимуть своє подальше продовження, адже, за словами директора з охорони праці ПАТ “Вінницяобленерго” Сергія Козака, така практика достатньо корисна.

- Чим більше буде таких зустрічей, тим краще. Підняття рівня знань фахівців з охорони праці ніколи не завадить і лише сприятиме ефективній роботі щодо профілактики травматизму на підприємствах нашої області, а значить - збереже не лише здоров’я та життя працівників, а й кошти роботодавців, - резюмував Сергій Козак.

Поділитись: