Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 Розчищення трас ПЛ - це надважливо!_0

Розчищення трас ПЛ - це надважливо!

19 грудня 2023

⚡️Розчищення трас повітряних ліній (ПЛ) електропередач від порослі дерев та чагарників – один з найефективніших заходів з профілактики виникнення технологічних порушень в електричних мережах, пов’язаних із припиненням електропостачання та знеструмлення населених пунктів або окремих осель, особливо у найвідповідальніший у роботі енергетиків осінньо-зимовий період. Адже в цей час навантаження на електромережі досягає максимуму.

Саме у цей період найбільша кількість технологічних порушень в електромережах трапляється через падіння дерев (або масивних гілок з них) на проводи та опори ЛЕП.

Зважаючи на важливість своєчасного та системного виконання робіт з утримання трас повітряних ліній електропередач всіх рівнів напруги у відповідному технічному стані, Міністерством енергетики України щорічно ставиться задача перед обласними розподільними компаніями – розробити плани розчистки трас повітряних ліній електропередач на наступний рік, з пооб’єктним визначенням місць розчистки та детальною розбивкою обсягів робіт по місяцях року. З метою забезпечення охоплення розчисткою всіх ділянок ЛЕП, з можливістю подальшого контролю за якістю виконаних робіт, до аналізу повноти складених графіків та перевірки якості їх складання Міністерством енергетики щорічно залучається Державна інспекція енергетичного нагляду України.

Структурними одиницями та службою ліній електропередач напругою 35-110 кВ АТ "Вінницяобленерго" заздалегідь складено проект план-графіку розчистки трас ПЛ напругою 0,4-10-35-110 кВ. Планується виконати розчистку 3454 км трас ПЛ. Зазначений документ був перевірений фахівцями Держенергонагляду.

В ході проведення спеціального виїзного моніторингу якості складання зазначеного план-графіку представники Держенергонагляду надали свої рекомендації. Відповідальними працівниками АТ "Вінницяобленерго" виконано коригування проекту план-графіку розчистки трас ПЛ напругою 0,4-110 кВ та, у встановлені Міністерством енергетики України терміни, його буде відправлено на узгодження та затвердження.

В наступному році Державна інспекція енергетичного нагляду у Вінницькій області, у відповідності до своїх прав та повноважень, щоквартально буде здійснювати моніторинг повноти та оцінювання якості робіт з розчистки трас повітряних ЛЕП, приведення їх технічного стану до вимог нормативно-правових актів та правил.

Поділитись: