Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 Що таке баланс в енергосистемі?_0

Що таке баланс в енергосистемі?

30 листопада 2023

Балансом в енергетиці називають - повний збіг величини Виробництва електричної енергії та величини її Споживання в кожний проміжок часу.

Порушення Балансу між Виробництвом та Споживанням завжди призводить до зміни Частоти електричного струму. Частота струму не менше 95 % часу доби повинна бути в межах 50,0±0,2 Гц.

Якщо Виробництво перевищує Споживання, то Частота підвищується, якщо Виробництво менше за Споживання – Частота знижується. І те, і інше вкрай небезпечно – наслідком може бути повна зупинка електростанцій.

Виробляють та покривають Добовий графік споживання електроенергії: АЕС, ГЕС, ГАЕС, ВДЕ (ВЕС, СЕС, малі ГЕС), ТЕЦ, ТЕС.

Коли відбувались теракти на будь-які види вищенаведених станцій — виробництво за логікою, автоматично ставало меншим за споживання, баланс був порушений, а частота знижувалася.

Якщо подібне траплялося – головним завданням (диспетчера НЕК «УКРЕНЕРГО» та персоналу електростанцій) було відновити цей баланс, аби частота зберігалася на позначці 50,0 Гц. Якщо цього не робити – (спрацював би інший «запобіжник», який автоматично знеструмив би велику кількість споживачів у всій країні – Автоматичне Частотне Розвантаження (АЧР).

Аби зберегти баланс, поки електростанції (Виробництво) відновлюють роботу після терактів і тимчасово «вийшли з гри» - потрібно було зменшити навантаження на енергосистему (Споживання). Тут і застосовувалися графіки погодинного відключення (ГПВ) або графіки аварійного відключення (ГАВ). І ми усі з вами були змушені сидіти без світла, задля «виживання нашої енергосистеми».

Яка ж різниця між цима графіками? Головна відмінність – це швидкість відключення від моменту прийняття рішення до відключеного стану споживача. ГАВ – 15 хвилин. ГПВ – майже 24 години.

Складання та застосування цих Графіків регламентуються окремою Інструкцією введеною в дію наказом Міністерства палива та енергетики України в 2006 р. та зареєстрованої в Міністерстві юстиції в 2007 р.

Всі види Графіків обмеження чи відключення розробляються Операторами системи розподілу (обленерго) та обов’язково погоджуються в місцевих органах виконавчої влади. 

Поділитись: