Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 Що знаємо про ринок «на добу наперед»? _0

Що знаємо про ринок «на добу наперед»?

18 січня 2024

⚡️Ринок «на добу наперед» (РДН) — сегмент ринку електричної енергії, на якому здійснюється купівля‐продаж електричної енергії на наступну за днем проведення торгів добу за вільними конкурентними цінами.

На РДН здійснюється конкурентний відбір цінових заявок постачальників і покупців за добу до реального постачання електроенергії з визначенням цін і обсягів поставки на кожну годину наступної доби.

Ціна на цьому сегменті ринку визначається за принципом граничного ціноутворення із забезпеченням мінімізації ціни та максимізації обсягів торгівлі. Жоден учасник не бачить заявлені ціни та обсяги купівлі/продажу електричної енергії іншими учасниками.

▶️Така технологія торгів на РДН сприяє розвитку конкуренції.

На цьому ринку електроенергії торгується 30-40% від усієї української е/е. В Європі цей показник становить 15-25%.

За довідкою аналітичного видання ExPro (https://expro.com.ua/) нині в Україні ринок «на добу наперед» (РДН), а також внутрішньодобовий ринок та балансуючий ринок - менші сегменти на ринку електроенергії. Найбільший сегмент - ринок двосторонніх договорів, який займає близько 70%.

☑️P.S. РДН в Україні запрацював з липня 2019 року, з початком роботи ринку електричної енергії. Тоді ж «Оператор ринку» провів перші торги електроенергією на ринку «на добу наперед» за європейськими правилами, за якими продається і купується електрична енергія у всіх країнах Європейського Союзу.

Участь у перших торгах взяло 193 компанії. Було акцептовано 160331 МВт.год електроенергії. Середньозважена ціна на РДН на 1 липня 2019 року в ОЕС України становила 1594.19 грн/МВт.год (без ПДВ), у Бурштинському енергоострові - 1776.03 грн/МВт.год (без ПДВ). Середньозважена ціна на РДН поступово зростала за цей період і вже в грудні 2023 року в ОЕС України становила 4 101,86 грн/МВт.год (без ПДВ).

АТ "Вінницяобленерго" активно бере участь на ринку «на добу на перед», зокрема, щодо погодинної закупівлі електроенергії для компенсації ТВЕ.

🔘Сьогодні середньозважена ціна на РДН складає 4 854,09, що у порівнянні з 2019 роком більше на 67%.

Поділитись: