Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 Скористайтеся цим зручним інструментом при потребі. _0

Скористайтеся цим зручним інструментом при потребі.

10 квітня 2024

Корпоративний договір – це документ, за яким акціонери товариства зобов’язуються реалізовувати свої права та повноваження певним чином або утримуватися від їх реалізації, є безвідплатним і вчиняється у письмовій формі.

При його укладанні необхідно керуватись ст.29 Закону України про акціонерні товариства та іншими нормативними документами. Даний договір не може суперечити статуту товариства та законодавству України, але може врегульовувати порядок реалізації прав та повноважень акціонерів інакше, порівняно із статутом.

Основною перевагою корпоративного договору є його конфіденційність. Акціонери можуть зберігати свої домовленості і сам факт його укладення в таємниці.

У корпоративному договорі визначається:

🔸 окремі зобов’язання сторін щодо залучення або структурування фінансування для товариства;

🔸 вирішення конфліктних ситуацій;

🔸 обов’язок учасника продажу (або заборона продажу) ним належної йому частки при настанні окремих обставин або виконання визначених сторонами умов;

🔸 вирішення питання відповідальності за невиконання стороною договору обов’язків за таким договором;

🔸 обсяги конфіденційності, визначення конкурентного бізнесу та умови співпраці (або заборона співпраці) із такими;

🔸 обов’язок учасника товариства / третьої сторони корпоративного договору повідомляти про факт укладення ним інших корпоративних договорів.

Використання даного інструменту надає низку можливостей для регулювання внутрішніх відносин. Але варто розуміти, що не існує «шаблонних» корпоративних договорів, адже індивідуальна спрямованість є їх головною особливістю.

Поділитись: