Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 Словник енергетика - Оператор ринку._0

Словник енергетика - Оператор ринку.

03 січня 2024

Акціонерне товариство «Оператор ринку» відповідає за організацію в Україні купівлі-продажу електричної енергії на ринку та допомагає забезпечити баланс між попитом та пропозицією на ринку електричної енергії.

Пам’ятаєте, ми писали що через плюсову температуру останніми днями у енергосистемі України виник профіцит? Так от, для того, аби забезпечити баланс, польський оператор енергосистеми PSE, купив надлишки української електроенергії. Це результат роботи «Оператора ринку».

Торги електроенергією проводяться 24/7 в автоматичному режимі, без будь-якого ручного управління процесом.

В результаті реформи ринку електричної енергії держава з липня 2019 року перестала бути єдиним продавцем та покупцем електроенергії. Виробники електроенергії, електропостачальники, трейдери та великі промислові споживачі почали працювати на ринкових умовах, де ціна формується не ручним управлінням, а шляхом конкуренції за покупця.

Торгівля електроенергією, відповідно до прийнятих правил Європейського союзу, з 2019 року відбувається на таких сегментах нового ринку, як ринок двосторонніх договорів, ринок «на добу наперед», внутрішньодобовий ринок та балансуючий ринок. Про це детальніше - читайте у наших наступних дописах.

Адмініструвати ринок «на добу наперед» і внутрішньодобовий ринок уряд уповноважив «Оператора ринку» - державне підприємство, утворене 17 квітня 2019 року Кабінетом Міністрів України.

20 грудня 2021 року «Оператор ринку» став акціонерним товариством, 100% акцій якого належить державі. Підприємство не підлягає приватизації.

P.S. Торгівля - торгівлею, але під дією "ручного регулювання" держави (НКРЕКП) все- таки залишилось встановлення максимальних і мінімальних величин вартості товару на всіх сегментах ринку, так звані "прайскепи". Це з одного боку повинно захищати споживача, а з іншого - вже не зовсім "ринок" у нас виходить...

Поділитись: