Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 У Товаристві вчили, як зберегти довкілля та здоров'я за міжнародними стандартами_0

У Товаристві вчили, як зберегти довкілля та здоров'я за міжнародними стандартами

26 листопада 2014

25 листопада 2014 року в управлінні ПАТ “Вінницяобленерго” відбувся навчальний семінар для директорів та головних інженерів Товариства на тему екологічного менеджменту та менеджменту професійної безпеки і здоров`я персоналу. Спочатку організатори семінару спрямували увагу слухачів на різні аспекти управління навколишнім середовищем згідно вимог ISO 14000.

Зокрема провідний інженер ВТС Товариства, член робочої групи з розробки СМПБ Оксана Лукашевич розповіла присутнім про саму систему екологічного менеджменту, яка діє в країнах СНД і за якою працює ПАТ “Вінницяобленерго”. Ще нагадала про основи і аспекти екологічної політики Товариства, окреслила завдання, які стоять перед енергетиками в рамках даної програми за вимогами стандарту ISO 14000.

- Стандарт ISO 14000 – це практичний інструментарій для компаній і організацій, що прагнуть визначити і контролювати їх вплив на навколишнє середовище та постійно поліпшувати свої екологічні показники.

Кожен керівник має створити єдиний підход до вирішення природоохоронних питань в підпорядкованих йому підрозділах, дотримуватися усіх екологічних аспектів, вміти планувати, корегувати та реалізовувати екологічні заходи, спрямовуючи їх на покращення стану навколишнього середовища і залучаючи до того всіх працівників та громадськість.

Взагалі, з екологічною політикою Товариства має бути ознайомлений кожен його працівник під особистий підпис, - наголосила Оксана Лукашевич.

Того ж дня до учасників семінару завітав з Києва генеральний директор компанії “Артбізнес” Володимир Пилипенко.

- Як фахівець з питань впровадження ефективного менеджменту за стандартами ISO14000 та OHSAS 18001 я прибув до вас з метою надання консультаційної допомоги при підготовці Вашого підприємства до розробки системи професійної безпеки та здоров'я персоналу (далі - СМПБЗ) у відповідності до згаданих стандартів та її впровадження до існуючої системи менеджменту вашого підприємства. Саме це завдання нині стоїть перед вами згідно наказу генерального директора Товариства Андрія Поліщука, - розпочав спілкування з аудиторією гість.

В межах лекційної програми Володимир Пилипенко розказав, зокрема, про вимоги до системи СМПБЗ, її елементи за стандартом OHSAS 18001, політику та цілі, навів приклади інцидентів, невідповідностей, коригуючих та запобіжних дій в процесі впровадження СМПБЗ, підказав шляхи вдосконалення СМПБЗ, а для закріплення теми - продемонстрував навчальний фільм.

Протягом наступних двох днів, 26 та 27 листопада Володимир Пилипенко разом із директором з охорони праці ПАТ “Вінницяобленерго” Сергієм Козаком відвідали структурні підрозділи Товариства, де подивилися як на практиці впроваджуються заходи із зазначеної тематики і який від того результат.

Надалі навчальний курс для енергетиків буде продовжено і до кінця поточного року в усіх районних ЕМ Товариства пройде аудит.

Довідка: Абревіатура ISO походить від англомовної назви Міжнародної організації зі стандартизації - International Organization for Standardization. Стандарти ISO розроблені для різних сфер, серед яких: управління якістю, екологічна безпека, енергетичний менеджмент та багато інших. Більшість стандартів ISO прийняті в багатьох країнах світу, в тому числі і в Україні.

ISO 14000 входить у серію стандартів екологічного менеджменту і є вагомим кроком турботи про довкілля. Національна версія стандарту називається ДСТУ ISO 14001:2006 «Система управління навколишнім середовищем». Стандарт OHSAS 18001 розроблявся сумісно зі стандартами ISO 9001 задля ефективного процесу інтегрування організацій до систем менеджменту якості, екологічного менеджменту, менеджменту безпеки праці та здоров'я.

Поділитись: