Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 Про наш музей_0

Про наш музей

31 травня 2024

У музеї історії розвитку та становлення енергетики Вінниччини лише стіни мовчать, а от всі його експонати, фотографії та документи - доволі промовисті...

За шістнадцять років його існування - тут їх зібралося понад 1200: від першої гасової лампи "Летюча миша", першого електролічильника, телефону для підземних робіт в вибухонебезпечних зонах - до сучасного екрануючого костюму для захисту працівника від електромагнітного випромінювання. Тут доволі багато цікавого й пізнавального!

Тільки у нашому музеї є унікальна інформація про перші електростанції на Поділлі, наприклад, перший енергооб’єкт 1880 року на залізничній станції у Жмеринці.

Також можна дізнатися про одну з перших в Україні гідроелектростанцій, яку збудували на Південному Бузі у 1907 році. А ще, отримати знання про першу вінницьку електростанцію, що з’явилась у 1910 році не для промислових потреб, а для освітлення приміщень та вулиць з двома агрегатами потужністю 240 кінських сил, як тоді це вимірювали (приблизно 80 кВт).

Пізнавально тут і про те, як освітлювали раніше вулиці Вінниці - всього 36-ма ліхтарями.

Кожна річ чи документ музею - це окрема історія, а усі разом – ціла епоха слави, колосального досвіду та успіху енергетиків Вінниччини.

Завітайте за адресою вул. Енергетична, 5 і дізнайтеся багато цікавого з історії енергетики не лише Вінниччини, а й всього Поділля!

відео про наш музей можна переглянути за посиланням 

Поділитись: