Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 Актуальне інтерв'ю з генеральним директором Товариства_0

Актуальне інтерв'ю з генеральним директором Товариства

31 січня 2020

Андрій Поліщук: «Саме колектив був і залишиться головною цінністю нашого підприємства. Вірю в професіоналізм кожного працівника, сприятиму тим, хто хоче працювати і всіляко направлятиму роботу Товариства на максимально ефективний результат».

Добіг кінця перший місяць нового року. Для трудового колективу АТ «Вінницяобленерго» він пройшов у процесі прийняття нових планів і отримання нових завдань на поточний рік. Їх чітко окреслив генеральний директор Товариства Андрій Поліщук. Тож які вони? На чому базуються? На що направлені? Про це та інше далі в інтерв’ю з керівником енергетиків області.

- Андрію Леонідовичу, почнемо розмову з підсумків, що власне, Ви і зробили під час недавнього засідання дирекції, де спільно з керівним складом Товариства детально та по всіх підрозділах діяльності проаналізували зроблене впродовж 2019 року.

- Ну, а як без аналізу попередньої роботи… Це ж, як діагностика. Без того не зрозумієш, на чому варто далі зосереджувати увагу, на чому не зациклюватися і, зрештою, як спланувати роботу на майбутнє.

- То що із запланованого торік вдалося, а що так і залишилося в планах?

- Почну з того, що рік, який минув, був доволі складним для нашого підприємства. Переважно, через реформу галузі. З введенням нового ринку електроенергії у нас відбулись кардинальні зміни, як функціональні, так і структурні. По-перше, обленерго почало виконувати функцію суто розподільчої компанії відповідно до Закону України "Про ринок електричної енергії" та "Правил роздрібного ринку електричної енергії". Місію постачального підприємства перебрала на себе новостворена компанія ТОВ «Енера Вінниця». З початком її діяльності у нас виникли певні проблеми. Конкретно-з питань енергозбутової роботи, в частині взаємодії з побутовими споживачами. З їх боку мали чимало нарікань. Найпоширеніші:«Для чого взагалі провели розподілення компанії?» Людям завжди непросто у період змін. Скажу, що підприємствам також. «Вінницяобленерго» у даній ситуації не є ініціатором законодавчих та урядових нововведень. Ми-виконавці. Діємо згідно законів, постанов та вимог сучасного ринку електроенергії. Це один момент, який реально вплинув на сталий, до початку 2019 року, хід життя нашої компанії. Щодо другого, то це реорганізація, точніше, оптимізація структурних підрозділів. Із 28-ми існуючих районних електромереж необхідно було залишити менше десяти. Нам вдалося зберегти 12.
Усі ці зміни, а також деякі фактори політичного та соціально-економічного характеру, дещо вплинули на стабільність роботи компанії. Наприклад, чого тільки нам коштували скандали щодо повернення боргів КП «Вінницяоблводоканал» із втручанням місцевої влади, судів, засобів масової інформації, громадських організацій тощо! Облводоканал, як споживач електроенергії, і досі нам боргує за минулі роки 46 млн.186 тис. грн. Ця цифра станом на 29 січня поточного року. Щоправда, вдалося домовитися з його керівництвом та впорядкувати питання реструктуризації боргу. Нині дане підприємство вносить щомісячний платіж у розмірі 2 млн. 225 тис. грн. згідно відповідної угоди, яка діятиме до 2021 року.
Що стосується виробничих завдань, то ми виконали минулорічну Інвестиційну програму з реконструкції, модернізації електрообладнання та електричних мереж, систем релейного захисту, автоматики, телемеханіки. На низці ділянок структурних підрозділів районних електромереж збільшили і ввели нові потужності, впровадили новітні інформаційні технології. На покращення технічного стану електричних мереж та зменшення їх аварійності провели капітальний ремонт понад 500 км повітряних ліній 0,4-10 кВ та 35-110 кВ із заміною 800 опор, до сотні кілометрів проводу та майже двох тисяч ізоляторів. Капітально відремонтували і значну кількість трансформаторних підстанцій та розподільчих пунктів 6-10 кВ. У приклад наведу оновлену торік Гніванську підстанцію - ПС 110/35/6 кВ «Гнівань», що підпорядкована Тиврівській дільниці Замостянських ЕМ. Там ми запустили в дію сучасні, більш енергоефективні електролінії, що облаштовані вимикачами європейського виробництва 20 кВ, 110 кВ. Це лише одна частина дуже важливого для нас проекту з енергоефективності, а саме реконструкції електромереж Гніванського енерговузла з переведенням розподільчих мереж класу напруги 6 кВ на клас напруги 20 кВ. Процес з його реалізації розпочато ще у 2016 році. Даний проект є пілотним і поки єдиним за своєю суттю в Україні.
Загалом щодо модернізації електромереж, а вони потребують тотального оновлення, то минулого року ми планували у цьому напрямку зробити значно більше. Однак через недостатнє фінансування деякі торішні плани стають цьогорічними. У будь-якому разі, робота з оновлення мереж нас не мине, адже прагнемо мати сучасну систему надання послуг з розподілу електроенергії.
Частина з того, що пригадав, вже у минулому, звісно, з конкретними висновками і набутим досвідом. Сподіваюсь, вони допоможуть уникнути помилок у році, що настав, і рухатися вперед згідно з новими планами та новими завданнями. І як би там нас не критикували недоброзичливці, енергетики залишають за собою головне і незмінне – якісну роботу із надійного забезпечення вінничан електроенергією.
Впевнено можу поставити своєму колективу тверду четвірку за п’ятибальною шкалою. Нехай така оцінка колективної праці стане стимулом до кращих результатів.
Додам, що на нашому підприємстві стабільно виплачується заробітна плата. З 1 січня нового року її окладна частина зросла на 25 %. Також діє система матеріального і морального заохочення кращих працівників. Як і раніше «Вінницяобленерго» є одним з найбільших платників податків до обласного бюджету.

- Щодо окреслених нових виробничих завдань у 2020-ому… На чому конкретно поставлено акценти?

- Передусім, це виконання Плану розвитку системи розподілу АТ «Вінницяобленерго» на період 2020-2024 років, основним напрямком якого є комплекс заходів з будівництва, реконструкції та модернізації електричних мереж 6(20)-110 кВ. Також виконання Інвестиційної програми-2020 і, згідно з нею, реалізація низки проектів підрозділів виробничо-технічної, комерційної, фінансової діяльності, підрозділів з інформаційних технологій, охорони і безпеки праці. Зокрема активізуємося у подальшому розвитку сервісного центру з обслуговування споживачів щодо питань приєднання установок до електромереж, у впровадженні та просуванні сучасних IT-технологій. Основний упор в поточному році зробимо в напрямку виконання завдань технологічних витрат електроенергії (ТВЕ) та виявлення крадіжок електроенергії.

- З чим категорично не будете миритися і чого найбільше вимагатимете від персоналу?

- Не миритимусь з безвідповідальністю, несумлінним ставленням до роботи, порушеннями трудової дисципліни. Вимагатиму професіонального підходу до виконання виробничих обов’язків і це незалежно від посад та регалій.

- А що вимагаєте від себе, як керівник багатотисячного колективу?

- До себе я ще більш вимогливий. Моїм головним завданням було і залишиться - забезпечення ефективного виробничого процесу з надання якісної електроенергії споживачам, стабільного функціонування всіх підрозділів підприємства, його стійкого фінансового становища і, звісно, створення найкращих умов роботи для колективу. Саме колектив був і залишається головною цінністю нашого підприємства. Вірю в професіоналізм кожного працівника, сприятиму тим, хто хоче працювати і всіляко направлятиму роботу Товариства на максимально ефективний результат.

- Тоді успіху Вам і всьому колективу Товариства. Дякуємо за розмову.

- І Вам дякую та усіх благ.

Поділитись: