Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 Дорога до психолога - це дорога до себе_0

Дорога до психолога - це дорога до себе

28 квітня 2016

Вже більше як пів року в управлінні ПАТ “Вінницяобленерго”, а саме  у службі охорони праці  введено нову посаду - психолога.  Обіймає її  Ольга Мородецька.   До роботи у Товаристві вона тривалий час працювала  психологом в УМВС України  у Вінницькій області. За її словами, у тій сфері, як і у будь-якій іншій, враховуючи стресові моменти сучасного життя та діяльності людини, без роботи такого фахівця не обходяться. А от енергетикам вдавалося давати собі раду самотужки. Яким чином, адже професія межує з багатьма ризиками, як фізичного, так і психологічного характеру? Це питання повстало найпершим, коли вона переступила поріг управління Товариства, - зізналася Ольга Іванівна  під час  розмови із журналістами прес-групи.  

-  Як на мене, енергетики мають доволі небезпечну професію. Щодня, щомиті вони ризикують своїм життям. Особливо електромонтери, бо мають роботу з напругою. Навіть, якщо дотримуються правил безпеки на виробництві, то однаково енергетики не застраховані від стресів, травм чи нещасних випадків у житті. Вони ж  живі люди! Вирішуючи масу професійних та побутових завдань, також переповнюються різними емоціями, потрапляють в усілякі  життєві ситуації, спілкуються з людьми абсолютно протилежними від себе за характером, темпераментом, моральними якостями, емоційним станом тощо. Все це людський фактор, а людський фактор - це і є психологія.  Добре, що  керівники підприємства на чолі з генеральним директором Андрієм Поліщуком це розуміють. Зокрема те, що успішність компанії  задає  не лише фізично, а й психологічно здоровий стресостійкий  персонал. І якщо в компанії є психолог, значить, керівництво дбає про здоровий психологічний клімат у колективі. Значить, компанія динамічно розвивається. Тому у відділі охорони праці я не випадково. Моя робота, досвід, навички та знання, сподіваюся, допоможуть працівникам Товариства у питаннях, які їх турбуватимуть і з якими вони до мене вже звертаються.

-  Часто звертаються?

- Так, і чим далі, тим частіше. Спочатку, зізнаюся, було навпаки.  В очах багатьох працівників виразно читалося, що я тут взагалі роблю. Більш того, як і все нове, психолога сприйняли, мов небезпеку. Довго придивлялися. Тому, хто не розумів різниці між психологом та психіатром  довелося роз'яснювати, що психолог працює із здоровими людьми, у яких просто є проблеми і я рекомендуватиму методи  їх подолання.  Тобто, проти дій психолога спочатку спрацювала сила стереотипів. Так тривало до першого відвідувача і до першого тренінгу.

- Після того, крига, як кажуть, скресла і контакт вже налагоджено...

- Так. І думаю, що ті, хто до мене вже звертався, обов'язково ще звернуться. Спілкування неодмінно триватиме. От буквально перед зустріччю з вами,  були люди з одного із районів області, можливо майбутні наші працівники. Вони пройшли співбесіду з психологом і, водночас,  тестування на професійну придатність.  Це дуже важливий момент,  що дозволить більш якісно вирішувати питання кадрової політики. З рештою, всі контакти, які вже відбулися у мене з енергетиками в процесі роботи, вони будувалися  на розумінні та  взаємній довірі. Приємно також, що працівники  Товариства не нехтують моїми рекомендаціями. Їх я обов'язково  даю, ну, скажімо,  відносно психологічного стану чи коригування поведінки. Також консультую особисті моменти, які не одразу людина і розкриває.

- За поки ще незначний час роботи у Товаристві, чи змалювали вже психологічний портрет енергетиків. Що вони за люди?

-  Так. По-перше, енергетики - це безмежно закохані у свою професію люди. Це мене дуже  приємно вразило, адже  довелося працювати з іншими професіями, зокрема, силовиками-медиками та педагогами і було з ким порівняти.  Не хочу образити представництво тих професій, але у енергетиків любов до своєї справи більш яскраво виражена. По-друге, енергетики - професіонали, що постійно вдосконалюють свою майстерність.  Також вони достатньо стресостійкі.  А ще, що також важливо для роботи колективу, майже усі  з гарним почуттям гумору. Цей позитивний елемент я  спостерігаю повсякчас: і під час лекцій з психології безпеки праці, що проходять  в учбовому центрі Товариства, і під час тренінгів та особистих співбесід.

- Так сталося, що ми з вами спілкуємося у Всесвітній день охорони праці, який цього разу проходить на тему “Стрес на робочому місці - колективний виклик”. У Товаристві з цього приводу проходить низка заходів, в яких і ви берете активну участь, як психолог.

- Так, читатиму енергетикам лекцію саме на цю тему. Зокрема радитиму, як не підкорюватися стресам, якою, так би мовити, “зброєю”  їх долати. Розповідатиму, що стан людини, її рівновага психічна залежать від рівня стресостійкості. І коли людина має подразники на роботі, то вона знаходиться у стані стресу, який знижує працездатність, нівелює увагу. До того ж і на роботу людина приходить звідкись, де  були інші подразники: особисті у родині, соціальні у суспільстві. Тому таким людям конче необхідна допомога психолога. Фахівець допоможе їм не констатувати присутність стресу чи низки стресів, що у нашому житті будуть і надалі постійним явищем. Він,  насамперед, допоможе переглянути  своє ставлення до стресів, проведе своєрідну профілактичну роботу, направлену на грамотне їх подолання.

         Я завжди на своїх лекціях, тренінгах чи просто у розмові з працівниками Товариства  наголошую, що психологічно здорова людина - це людина адаптивна. Це людина, яка може пристосуватися до будь-яких умов. Ресурс такої людини дозволяє боротися з будь-якими викликами! Стараюся донести важливість контакту з психологом, який професійно здатен допомогти їм стати стресостійкими. І, головне, зрозуміти, що дорога до психолога, який так чи інакше допомагає людині розібратися у собі -  це дорога до неї самої. Тож, не уникайте психолога! В управлінні Товариства на другому поверсі є кімната № 225. Тут вас завжди  вислухають і почують.

Поділитись: