Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 Економити електроенергію без дискомфорту_0

Економити електроенергію без дискомфорту

23 квітня 2024

Через зниження температури та пошкодження енергетичних об'єктів внаслідок ворожих атак в Україні зросло навантаження на енергосистему. В результаті маємо дефіцит потужності. Сьогодні для непобутових споживачів уже будуть застосовані графіки обмеження потужності (ГОП).

Тобто, промислові підприємства не зможуть використовувати стільки потужності, скільки їм необхідно для роботи з 18:00 -22:00. І хоча про обмеження для населення поки мова не йде, кожен може зробити свій внесок для зменшення навантаження на енергосистему.

Друзі, ми пропонуємо дуже прості поради, аби ви зменшити споживання електроенергії з мінімальним дискомфортом для себе.

✅Замініть усі старі лампочки розжарювання новими LED-лампами. LED-лампи мають значно довший термін експлуатації. А споживають електроенергію вони менше приблизно у 10 разів.

✅Не залишайте гаджети в режимі «сон». У режимі "сну" електроприлади продовжують споживати електроенергію. Вимикайте світло, техніку. Не забувайте з розеток також. Це дозволить попередити пристрої від пошкоджень під час перепадів електроенергії. Можна використовувати пристрої безперебійного живлення (UPS) чи автоматичні вимикачі.

✅Заряджайте прилади до 100% заряду Електроприлади, що працюють від акумулятора, наприклад мобільні телефони заряджати потрібно до повних 100%. Це подовжить термін роботи акумулятора. А підзаряджати гаджет доведеться рідше.

✅Доглядайте за побутовою технікою. Наприклад, чистіть електрочайник від накипу, а для ефективної роботи пилососа має велике значення своєчасне очищення пилозбірника.

✅Використовуйте у побуті прилади із позначками «А» або «А+». Для прикладу, холодильник із таким маркуванням допоможе заощадити до 30-50% електроенергії в порівнянні із холодильником із маркуванням «В».

✅Використовувати пральні й посудомийні машини варто лише в режимі повного завантаження. При пранні, за можливості, слід встановити нижчу температуру – наприклад, 30 градусів. Це допоможе заощадити електроенергію, оскільки пральній машині не потрібно буде нагрівати воду до високої температури. Також потрібно надати перевагу природному сушінню. І запускайте пральну машинку лише вночі, коли навантаження на електромережу мінімальне.

✅Включайте бойлер з водою на ніч і відключайте вранці. Вода в бойлері буде залишатися гарячою приблизно 6 годин.

Поділитись: