Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 Готуємось до зими _0

Готуємось до зими

05 липня 2024

У народі здавна кажуть – готуй сани влітку. В нинішній ситуації з нашою енергосистемою, напевно, варто дослухатися до цієї мудрості.

Якщо минулої зими 2023-2024 відлючень електроенергії майже не було на тлі значних руйнувань мереж, то майбутньої - 2023 -2024, із врахуванням 50 відсотків знищених ворогом генеруючих потужностей - варто таки перестрахуватися і добре підготуватися до проходження сезону.

Експерти прогнозують, що перебуватимемо почергово чотири години зі світлом і чотири години – без нього. Це у кращому випадку.

✔То що ж робити, аби забезпечити себе автономним світлом?

🟡 Можна купити павербанки, зарядні станції, встановити сонячні панелі на дахах будинків.

🟡Якщо живете у приватному будинку – придбати твердопаливний котел, бажано батарею та інвертор або зарядну станцію з літій-ферум-фосфатним (LiFePo4) акумулятором, який зміг би підтримати роботу насосів водопостачання та опалення протягом доби.

🟡Важливо також у своєму приватному будинку мати генератор, щоб у разі відключень тривалістю понад добу все в домі певний час працювало на ньому.

🟡Для багатоквартирного будинку можна встановити паливний генератор на будинок або під'їзд, який розмістити подалі від будинку. За тривалих відключень він стане реальним нарядником станцій та гаджетів. Також зможе заживити підвищувальні та циркуляційні насоси, циркуляційні насоси системи опалення. Добре, якщо це буде доповнено гібридними інверторами і батареями.

✔Що важливо ще знати, аби все було безпечно під час відключень електроенергії?

🟠У багатоквартирних будинках варто переглянути електропроводку в під’їзді, на сходовому майданчику та у квартирі, адже постійні відключення електроенергії – це аварійний режим для системи електропостачання. При цьому прилади вмикаються не поступово чи періодично, а одразу всі – електробойлери, кухонні плити, чайники. А це небезпечно, оскільки різко збільшується навантаження і в разі поганого контакту може статися пожежа.

🟠У будинках, де зберігається гаряче водопостачання треба повідключати бойлери і перевірити централізоване гаряче водопостачання. У нових житлових комплексах є дахові котельні, можна перейти на постачання гарячої води від них.

🟠В окремих квартирах багатоповерхівок заборонено ставити електрогенератор. Це дуже небезпечно! Але дозволені стаціонарні системи на базі гібридних інверторів і літій-ферум-фосфатних батарей або зарядні станції. Це хороший варіант, який дозволить пережити періоди вимкнень електрики. Від батарей, наприклад, можна заживити освітлення, роутер, гаджети. А стаціонарну систему можна запрограмувати так, аби вона не брала велику потужність з мережі. Рекомендовано заряджати її не за дві години, а за три. Це дозволить не перегріти дроти, не вибити автоматичний вимикач і для системи загалом стане більш ощадливо.

✔Наскільки довго можуть "жити" павербанки та зарядні станції?

Довгоживучість залежить від акумулятора. Тому варто звертати увагу на його тип. З тих, що зараз доступні, то фахівці рекомендують літій-ферум-фосфатні, LiFePo4. Вони мають заявлені 2-7 тисяч циклів і можуть "жити" достатньо довго.

Друзі, те, що вам і нам, енергетикам, нині доводиться переживати – робить нас сильнішими і більш витривалішими. Тож, не здаваймося! Переможемо темряву разом!🤝

(Підготовлено за матеріалами Інтернет-порталів)

Поділитись: