Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 Історія лічильника_0

Історія лічильника

18 червня 2024

Друзі, ми продовжуємо розповідати вам про історію виникнення лічильника. Минулого разу говорили про електролітичні лічильники, котрі вимірювали лише ампер-години і не годилися при коливаннях напруги.

Однак, перший точний, самописець споживання електроенергії розробив та запатентував в 1883 року доктор Герман Арон. Компанія General Electric представила перший зразок на комерційній основі у Великій Британії в 1888 році.

Ще одним з можливих принципів конструкції лічильників було створення деякого руху — коливання або обертання — пропорційного енергії, яке, в свою чергу, могло б запустити рахунковий механізм для відображення даних лічильника.

Принцип роботи маятникового лічильника був описаний американцями Вільямом Едвардом Ейртоном і Джоном Перрі в 1881 році. У 1884 році в Німеччині, не знаючи про їх винаході, Германн Арон сконструював маятниковий лічильник.

У більш удосконаленої моделі цього лічильника було два маятника з котушками на кожному, підключеними до джерела напруги.

Під маятниками поміщалися дві струмові котушки з протилежними намотування. Завдяки взаємодії котушок один з маятників рухався повільніше, а інший швидше, ніж без електричного навантаження.

Ця різниця ходу передавалася рахунковому механізму лічильника. Маятники змінювалася ролями кожну хвилину, щоб компенсувати різницю у вихідній частоті коливань. У цей же момент заводився годинниковий механізм.

Такі лічильники були дорогими, тому що вони містили два часові механізми, і їх поступово витіснили моторні лічильники про які ми розповімо згодом.

Маятниковий лічильник дозволяв вимірювати Ампер-години або Ват.години, але його можна було використовувати виключно для мереж постійного струму.

Поділитись: