Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 Крадіжка електроенергії - це злочин і кримінальна відповідальність._0

Крадіжка електроенергії - це злочин і кримінальна відповідальність.

03 лютого 2022

За 232 рейди, що були проведені персоналом структурних одиниць АТ«ВІННИЦЯОБЛЕНЕРГО» впродовж січня поточного року, виявлено 26 випадків крадіжок електроенергії. На усіх порушників складено акти про порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії, - повідомили працівники відділу технічного аудиту Товариства.

- З 26 виявлених випадків розкрадання електроенергії 9 актів складено на непобутових споживачів та 17 на побутових. Основними видами порушень є: самовільне підключення електроустановки до електричної мережі, що є власністю оператора системи розподілу, застосування хитромудрих способів, що призводять до зміни показів засобів вимірювальної техніки, а саме - використання постійних магнітів, високочастотних генераторів та інших сторонніх пристосувань. Також споживачі часто вважають, що якщо вийшов з ладу лічильний механізм приладу обліку, то цей факт краще приховати. Раптом ніхто не помітить, а електроенергія собі й далі буде споживатися, її ж кількість лічильником не обраховується. Нагадаю таким спритникам, що подібна «економія» може дорого коштувати! Згідно ст. 188 Кримінального кодексу України крадіжка електричної енергії шляхом самовільного використання без приладів обліку (якщо використання приладів обліку обов’язкове) дорівнює штрафу від 100 до 200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян. А дії, що спричинюють зміну показів засобів вимірювальної техніки (використання постійних магнітів, високочастотних генераторів тощо), в тому числі умисне пошкодження приладів обліку в будь-який інший спосіб неминуче приведуть і до кримінальної відповідальності за розкрадання електроенергії та виправних робіт строком до 2 років. Ті ж самі дії вчинені повторно або за попередньою змовою групи осіб, та якщо завдано шкоди у великих розмірах, караються позбавленням волі на строк до 3 років. Тож, не ризикуйте такою «економією», бо це порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії і кваліфікуються як «крадіжка». За будь-яке втручання в роботу приладів обліку чи використання електричної енергії поза обліком неодмінно доведеться відповідати, - наголошує начальник відділу технічного аудиту Руслан Семистяга.

Додамо, у випадку виявлення фактів крадіжки електроенергії шляхом самовільного підключення до мереж, безоблікового користування, будь-якого пошкодження лічильника та інших дій споживача, що призводять до зниження показників роботи приладу обліку або мереж, працівники розподільної компанії мають право скласти акт про порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії та припинити електропостачання. Далі, на підставі акту, відбувається обчислення розміру завданих збитків відповідно до розділу 8 Правил роздрібного ринку електричної енергії. Суми можуть сягати десятків тисяч гривень. Щодо відновлення електропостачання споживачу, то воно здійснюється після усунення порушень, оплати ним завданих Оператору системи розподілу збитків та витрат на повторне підключення.

На фото - виявлені порушення в результаті січневих рейдів енергетиків Товариства.

Поділитись: