Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 Не ігноруйте заходів безпеки, бережіть життя!_0

Не ігноруйте заходів безпеки, бережіть життя!

11 серпня 2016

Щорічно влітку, коли населення Вінниччини, як правило, активно відпочиває у період відпусток та канікул, загострюється проблема його травмування на обладнанні електромереж. Найчастіше це стається зі споживачами, які  при знеструмленні їх же приватних садиб чи будинків (квартир) намагаються самовільно провести роботи на електрообладнанні з метою відновлення електроживлення. Ігнорування  елементарного звернення до спеціалістів, зокрема, диспетчерів районних електромереж та бригади електромонтерів і  призводить до ураження струмом. Так цього року на електрообладнанні структурних одиниць ПАТ “Вінницяобленерго” вже сталось декілька нещасних випадків при самовільному відновленні електроживлення. На превеликий жаль, вони із смертельним наслідком, - повідомив  директор з охорони праці Товариства Володимир Віштак.

Один з них стався на території СО «Оратівські ЕМ». При спробі відновити контакт вводу до будинку, господар піднявся на опору 0,4 кВ та впав з неї,  отримавши черепно-мозкову травму несумісну із життям. Інший трагічний випадок мав місце на території СО «Калинівські ЕМ».  Місцевий житель намагався відновити живлення на КТП 10/0,4 кВ в РУ-10 кВ та був смертельно уражений електрострумом. А на території СО «Чернівецькі ЕМ» чоловік намагався відновити контакт вводу до будинку на трубостійці, втратив рівновагу та при падінні зламав шию.  Бригада лікарів, яка прибула на місце події,  на жаль, вже не встигла нічим допомогти потерпілому, констатувавши його смерть.Та найстрашніше і найнеприємніше, коли травми отримують діти. Всі ці ситуації виникли  від повного нерозуміння небезпеки, яку несе електричний струм. Дітям просто цікаво залізти на обладнання з мотивів, мовляв, "а дивись, як я можу!" або "а що ж воно таке?". Останній нещасний випадок стався з дівчинкою 8-ми років, яку підбадьорюючі крики однолітків підштовхнули піднятись по підкосу опори лінії 10 кВ. Внаслідок наближення на недопустиму відстань до струмоведучих частин (проводів) дитина отримала опіки електричною дугою. Добре, що залишилася живою, однак наслідки травми дуже складні, - розповів Володимир Віштак.

За словами директора з охорони праці Товариства, ускладнює трагічну статистику ще й непроста економічна ситуація.

- Значно почастішали випадки крадіжок кольорових металів з мереж ПАТ «Вінницяобленерго». Але якщо для злодіїв - це лише кольоровий метал, за який можна виручити певну суму коштів, то для нас - це обладнання, що проводить живлення споживачів електроенергією. І споживачеві зовсім не цікаво, чому відбулось знеструмлення. Найнеприємніше, що недобросовісні особи розбирають саме те обладнання, через  яке проходить живлення їх же власних будинків, садиб їхніх сусідів, родичів. Крім того, крадіжка металу з діючої електроустановки - це надзвичайно небезпечна справа! 99,9 % крадіжок закінчуються травмуванням людей, які їх здійснювали! Так  на території  СО «Шаргородські ЕМ» місцевий житель зламав замок та проник в РУ-10 кВ ЗТП 10/0,4 кВ з метою здійснення крадіжки кольорового металу. Йому навіть вдалось зняти один із ножів лінійного роз’єднувача 10 кВ, а при спробі зняти другий ніж отримав смертельну електротравму. Життя людини – це найбільша цінність! І ми, енергетики, спілкуючись з населенням в районах області у Дні охорони праці,  не втомлюємося наголошувати: не ризикуйте, бо життя не варте тих копійок, які заплатять на приймальному пункті за метал! Дорослі ж мають постійно пояснювати дітям, що електроустановки - це не місце для ігор і тоді зникне проблема електротравматизму, а в оселях завжди буде і світло, і тепло, - наголосив Володимир Віштак.

При цьому керівник спеціалістів з охорони праці  нагадав про профілактичну роботу, яку Товариство повсякчас веде з метою інформування населення Вінниччини щодо електробезпеки.

- В  управлінні та структурних одиницях ПАТ «Вінницяобленерго» постійно ведеться профілактика травмування сторонніх осіб на електрообладнанні. Так щоквартально друкуються «Пам’ятки абонента». На зворотній стороні рахунків за електроенергію зазначаються дії громадян у випадку обриву проводів та, особливо, наголошується на неприпустимості самовільного проникнення в електроустановки і відновлення електроживлення. Також видаються статті у формі звернення до громадян в районних газетах, транслюються теле і радіосюжети.  Крім того, в кожній структурній одиниці створені «Куточки споживачів», де розміщуються повідомлення про електротравмування. Щодо профілактики електротравматизму серед дітей, то щорічно спеціалістами електромереж проводяться заняття у  загальноосвітніх навчальних закладах, де навчають школярів і вчителів основ  електробезпеки, - інформував Володимир Віштак.

Нагадаємо, електричний струм, проходячи крізь тіло людини, насамперед, вражає центральну нервову систему. Внаслідок цього порушується робота серця й органів дихання, що найчастіше призводить до смерті. У випадку ураження людини струмом необхідно, насамперед, швидко відімкнути джерело електроживлення та викликати спеціалізовану допомогу медиків і енергетиків. До моменту їхнього прибуття – негайно розпочати надання долікарської допомоги потерпілому шляхом штучного дихання, яке слід проводити упродовж тривалого часу (декілька хвилин), до повного відновлення самостійних та глибоких дихальних рухів грудної клітки. Тож шановні споживачі,  будьте обачними, бережіть своє життя!

 

 

Поділитись: