Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 Не вдавайтесь до крадіжок електроенергії!_0

Не вдавайтесь до крадіжок електроенергії!

26 березня 2021
Протягом минулого, 2020 року, і впродовж двох місяців поточного року на Вінничинні викрито понад тисячу випадків розкрадання електроенергії її споживачами. Обсяги недооблікованої електроенергії за рахунок крадіжок склали понад 5,1 мільйони кВт/год. Споживачам, як побутовим, так і непобутовим, які хотіли зекономити на платіжках за спожиту електричну енергію, впливаючи в той чи інший спосіб на прилад обліку, довелось сплатити штрафів на загальну суму понад 12 мільйонів гривень.
Про це повідомив директор комерційний АТ «Вінницяобленерго» Олексій Тарарака, посилаючись на результати рейдової роботи інженерів з технічного аудиту та контролерів енергонагляду.
За повідомленням, недобропорядні споживачі незаконно економлять електроенергію шляхом різних технічних «премудростей». Останньою, так би мовити «новинкою», стало виведення лічильника з ладу за допомогою високочастотних випромінювачів, відомих в народі як «радіочастотна пушка».
Проте як би не старалися крадії - винахідники, спеціалісти Товариства мають змогу простежити за кожним таким недобросовісним споживачем. І це реально можливо завдяки сучасному обладнанню, яке нещодавно придбали в обленерго.
За словами інженера з технічного аудиту Дмитра Мотовилова, завдяки такому обладнанню виявити будь-яку крадіжку електроенергії стало простіше і швидше.
- Спеціальне обладнання дозволяє виявити радіочастоту електроустановки споживача-крадія. Щоденно ми проводимо моніторинг усіх електроустановок споживачів в мережах обленерго. Коли виявляємо прилад, через який відбувається крадіжка електроенергії, то вилучаємо його, після чого, відповідно, складаємо акт порушень правил роздрібного ринку електричної енергії. Наприклад, днями, під час одного з рейдів, було зафіксовано факт втручання в роботу електричного лічильника з метою зменшення показників. Складено акт про порушення правил роздрібного ринку електричної енергії, а порушників тепер очікує неминучий штраф,- розповів Дмитро Мотовилов.
Шановні споживачі, маєте чітко для себе усвідомити, що для Вас економічно вигідніше: щомісячно чесно сплачувати за обсяг фактично спожитої електричної енергії чи одноразово понести значні додаткові фінансові витрати на оплату вартості нового приладу обліку, погашення заборгованості за недообліковану електричну енергію за удвічі більшим тарифом. Нагадаємо, що згідно правил роздрібного ринку електроенергії та постанови НКРЕКП №312 від 14.03.2018 р., розміри штрафів для побутових споживачів складають від 8 до 150 тис. грн.
Чи варто такими методами економити? До того ж подібна економія може зашкодити ще й здоров’ю рідних і близьких крадіїв, які наражають себе та оточуючих на небезпеку пов’язану з ураженням електричним струмом, а електромагнітне випромінювання негативно впливає на організм людини. Це доведено Українським інститутом екології людини. Тож, бережіть себе і залишайтеся добропорядними споживачами!
Пам’ятайте, будь-яка крадіжка електроенергії – це правопорушення, що тягне за собою встановлену законодавством України цивільну, адміністративну і кримінальну відповідальність.
Крадіжкою електроенергії вважається бездоговірне її споживання, втручання в роботу приладів обліку або споживання електроенергії поза приладами обліку.
На фото нижче - факти розкрадання електроенергії.
Поділитись: