Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 Роз'яснення про графіки аварійного відключення (ГАВ). Як це працює? Хто приймає рішення?_0

Роз'яснення про графіки аварійного відключення (ГАВ). Як це працює? Хто приймає рішення?

17 серпня 2023

Минулий осінньо-зимовий період (ОЗП) 2022-2023 рр. для України був не просто складним. Світ такого ще не знав, не відчував, не очікував, не міг навіть подумати що таке можливо… Не дивлячись на це – ми його пройшли. «Все, що нас не вбиває – робить нас сильнішими». Націю вбити неможливо, Ми Українці!!!

Минулого ОЗП внаслідок терористичних атак рф в країні мали місце значні пошкодження об’єктів енергетики, особливо електричних станцій та магістральних мереж НЕК "Укренерго" - NPC Ukrenergo. Це призвело до виникнення дефіциту генерації електричної енергії, а також до зменшення пропускної можливості магістральних мереж НЕК «Укренерго». В цей час в усіх областях України застосовувались графіки з обмеження та припинення постачання електричної енергії (ГАВ, Спеціальні ГАВ, ГПВ).

АТ "Вінницяобленерго" є компанією, яка найближче знаходиться до кінцевого споживача і тому саме через неї йде виконання оперативних команд на відключення споживачів. Ми виконуємо свою роботу, свій обов’язок підтримання можливості синхронної роботи Об’єднаної Енергетичної Системи (ОЕС) України. Без цих непопулярних і болючих заходів можливе виникнення найважчої аварії, яка можлива в енергетиці – повне знеструмлення України (блекаут).

Саме тому для якісної підготовки до проходження ОЗП 2023-2024 р. в АТ "Вінницяобленерго" переглянуто графік аварійного відключення споживачів (ГАВ), спеціальний графік аварійних відключень (СГАВ), а також графік погодинних відключень (ГПВ). Всі ці графіки погоджені з Міністерство енергетики України, Вінницька обласна державна адміністрація, Держенергонагляд, в тому числі з точки зору можливості відключення того чи іншого споживача.

ГАВ складаються з десяти черг та повинні складати не менше 25 % від споживання кожного оператора системи розподілу (ОСР, в нашій області це АТ "Вінницяобленерго").

ГАВ застосовуються :

✔️у випадку несподіваного виникнення аварійного дефіциту потужності та зниження частоти електричного струму нижче рівня 49,6 Гц;

✔️порушення режимів граничних перетоків або недопустимого перевантаження устаткування, зниження рівня напруги в контрольних точках;

✔️необхідності запобігання порушенням граничнодопустимих режимів роботи гідроелектростанцій та водосховищ України.

Рішення та Команду на застосування ГАВ дає НЕК "Укренерго" - NPC Ukrenergo, а фізично відключає споживачів оперативний персонал «Вінницяобленерго» (відключає лінії 10 кВ) і повинен це зробити протягом 15 хвилин після отримання команди від системного оператора (НЕК «Укренерго»).

В іншому випадку, за умов недостатньої ефективності введених ГАВ, застосовується спеціальний графік аварійних відключень (СГАВ), який розподіляється на три рівномірні черги і складає вже 50 % від споживання ОСР. Це «жорсткий» захід, він не вибірковий. Якщо застосування ГАВ передбачає можливість уникнути відключення критичної інфраструктури, то СГАВ цього не передбачає. Відключення відбуваються з центрів живлення протягом 3-х хвилин. Фізично відключає споживачів оперативний персонал НЕК «Укренерго» (відключає лінії 150, 110, 35 кВ з магістральних підстанцій).

Введення в дію СГАВ здійснюється за командою НЕК "Укренерго" - NPC Ukrenergo. Команди на застосування ГАВ та СГАВ виконуються без попередження споживачів та місцевих органів виконавчої влади.

Графіки погодинних відключень (ГПВ) застосовуються коли є певний час для підготовки до проведення відключень. ГПВ складають в обсягах до 100 %, але не менше ніж 75 %, від споживання кожного ОСР. Рішення про застосування ГПВ приймає НЕК «Укренерго» за погодженням з Міненерго. ГПВ застосовуються з метою дотримання доведених НЕК «Укренерго» граничних величин споживання електричної потужності, тобто коли електроенергії, яка генерується в Україні на електростанціях не може вистачити на всіх споживачів. У випадку застосування ГПВ, АТ "Вінницяобленерго" оприлюднює на своєму веб-сайті періодичність, причини та тривалість застосування кожної черги, терміни перерви постачання електричної енергії населеним пунктам, окремим житловим масивам, вулицям із зазначенням годин доби. ГПВ розподіляються на шість рівних черг. Тривалість знеструмлення споживачів по ГПВ може коливатись від 2-х до 4-х годин з подачею електроенергії від 4-х до 2-х годин відповідно.

Враховуючи досвід проходження ОЗП 2022-2023 рр. з метою справедливого та недискримінаційного підходу щодо відключення споживачів під час застосування ГПВ, відповідними підрозділами АТ «Вінницяобленерго» розроблено методику та алгоритм дій для оптимального розподілу завдання з обсягу застосування ГПВ. Також після проведення опитування споживачів Вінницької області в соціальних мережах зміщення годин застосування черг ГПВ буде проводитися щотижнево (на дві години).

❗️АТ "Вінницяобленерго" повністю розуміє наскільки «важкими» є відключення електроенергії, але ми (Україна) повинні розуміти, наскільки важливо бути в такі важкі часи разом, відноситись з розумінням та абсолютною довірою до виконання професійних обов’язків один одного.

‼️АТ "Вінницяобленерго" в будь який час доби, пору року завжди разом зі своєю областю, кожною її громадою. Ми робимо ВСЕ для надійного і спокійного проходження чергового зимового періоду.

Поділитись: