Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 Що таке ПСО?_0

Що таке ПСО?

12 січня 2024

ПСО - це покладення спеціальних обов'язків (від англ. Public Service Obligations) на учасників ринку електричної енергії.

Механізм ПСО (згідно Закону України «Про ринок електричної енергії», розділ ХІІІ) передбачає покладення державою спеціальних обов'язків на окремих учасників ринку з метою захисту інтересів українського суспільства.

Наприклад, надання послуг із забезпечення доступності електричної енергії для побутових споживачів, захисту населення від стрімкого підвищення цін на електроенергію або підтримки виробників електроенергії з відновлюваних джерел з метою впровадження проєктів «зеленої» генерації, виконання функцій постачальник «останньої надії» тощо.

Застосування державою таких застережних заходів має на меті компенсувати негативні наслідки впровадження нових ринкових правил у сфері електроенергетики.

⚠️Найбільш значущий соціальний ефект і вплив на ринку електричної енергії має ПСО для населення (спецобов'язок із надання послуг із забезпечення доступності електричної енергії для побутових споживачів).

Завдяки ПСО для населення торік (з 1 червня 2023 р.) вдалось уникнути підвищення ціни на електроенергію для побутових споживачів, запропонованих НКРЕКП з єдиним тарифом на електроенергію для населення на рівні 2,88 грн/кВт-год.

Тож, нині діючий тариф для населення складає 2,64 гривні/кВт-година, а дія ПСО для населення подовжена до квітня 2024 року.

❗️Однак, собівартість електричної енергії вираховується за формулою:

Ціна ринку на добу наперед (вартість електричної енергії) + передача та диспетчеризація (доставка мережами НЕК УКРЕНЕРГО) + послуга розподілу електричної енергії (ОСР).

Тобто, ринкова вартість 1 кВт/год складає приблизно 8 грн., при цьому, населення сплачує 2,64 грн.

✅️Середнє споживання на одне домогосподарство в грудні 2023 року становило 152 кВт/год., відповідно вартість спожитої електроенергії для споживача була 401 грн., а ринкова ціна даних кіловат складала 1216 грн., що на 815 грн. більше ніж сплачують споживачі.

‼️Якщо ж взяти обсяги споживання усіх побутових споживачів Вінницької області за грудень 2023 року, то відповідна різниця буде складати близько 630 млн. грн.

Отже, різниця між ринковою вартістю та фіксованою ціною для населення відшкодовується шляхом покладання спеціальних обов’язків на учасників ринку електричної енергії, а саме ДП «НАЕК«ЕНЕРГОАТОМ», ПрАТ «УКРГІДРОЕНЕРГО» та НЕК «УКРЕНЕРГО».

P.S. Але ж ПСО в усьому світі використовується як ТИМЧАСОВИЙ механізм! Він не може діяти вічно…

Гроші потужних енергетичних компаній (Енергоатом, Укргідроенерго, НЕК «Укренерго»), які сьогодні спрямовуються на компенсацію різниці між ринковою вартістю електрики і її вартістю для побутового споживача, могли бути направлені на значне підвищення технологічної і, як наслідок, економічної ефективності роботи цих компаній, що в свою чергу призведе до зниження реальної собівартості електрики і далі зниження вартості на ринку…

Так, це не швидкий шлях, але його треба буде пройти в будь- якому випадку. Чи почати цей процес сьогодні, під час війни, чи після Перемоги – це складне рішення, і економічно, і політично.

Поділитись: