Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 У енергетиків вишиванка була і залишиться у пошані_0

У енергетиків вишиванка була і залишиться у пошані

19 травня 2016

Щорік у третій четвер травня українці  вже традиційно відзначають Всесвітній день вишиванки. До нинішнього свята приєдналися й енергетики Вінниччини. Більшість працівників управління ПАТ ”Вінницяобленерго” вважають за честь вбратися  цього дня у вишиваний одяг та прийти у ньому на роботу. Ще й підкреслюють, що ставляться до того з великою пошаною і власним розумінням. 

- Вважаю, дуже добре, коли є такий день і таке свято. Це нагадує нації про споконвічні народні традиції. Створення та носіння етнічного вишитого одягу в українців закладено, як кажуть,  із молоком матері. Самобутні орнаменти українських вишиванок просто якісь магічні та ваблять своєю неповторною енергетикою. В них стовідсотково  закладений код нашого талановитого і самодостатнього народу. Тому я дуже радий з того, що енергетики долучилися сьогодні  до Всесвітнього дня вишиванки і одягли її не заради якоїсь демонстрації, а для кращого розуміння свого національного коріння. Думаю взагалі запропонувати працівникам Товариства вбиратися так не лише один раз на рік, а значно частіше, аби носіння національного одягу стало елементом корпоративного стилю, як це вже зробили  наші колеги із Чернігова, - висловив свої думки  генеральний директор ПАТ “Вінницяобленерго” Андрій Поліщук.

- Вишиванка - то наша Україна, наша держава, наша земля, де живемо, працюємо, виховуємо дітей. І дуже добре, що відроджуються традиції, які зігрівають душу і гуртують усіх українців, - сказав директор з питань забезпечення бізнесу Сергій Даниленко.

- Дуже радісно, що є таке свято.  Ще з ранку, коли збиралася на роботу, вже знала, що одягну вишиванку і  від того розуміння аж світліше на душі стало.  Мої рідні також повдягали вишиванки: дочка Тетяна,  чотирирічна онука Анюта, у якої сьогодні був ще й виступ у міському палаці дітей та юнацтва. Там наша маленька україночка співала з дітками свого садочка пісню про Україну. Дуже гарно, що є таке свято. І добре,  що ми українці, - поділилася своїми емоціями головний бухгалтер Товариства Алла Зінюк.

- Вишиванка - це промовистий символ України, благословенний Господом Богом, родиною та державою. Юристи Товариства  щиро  за Україну і все українське - душею і серцем, -  сказав директор з правової роботи Руслан Кравець, який, за спостереженнями колег,  взагалі дуже полюбляє носити вишиванку.

- Вишиванка значно гарніша і виразніша за звичайний сучасний одяг.  Думаю, що у гардеробі багатьох українців вона вже є. У мене вона з'явилась цьогоріч у день народження, як подарунок від доньки. Моя дитина вишила її власноруч, за схемою, яку підказала бабуся, моя мама, яка вишиває все життя. Вишиванки від доні має вже вся моя родина. Це чудово, що молоде покоління прагне до народних витоків та національної культури. І прекрасно, що в українців є таке свято - День  Вишиванки, - роз'яснила  своє ставлення  до традиції вбиратися у національне провідний інженер управління капітального будівництва Людмила Шило.

- Українська вишиванка завжди була оберегом для тих, хто її носив. От і моя така. На ній, як бачите, жовтий колір на чорному. Кажуть, жовтий колір - це символ сонця - джерела життя, процвітання, джерела енергії. А я кажу ще і нашої енергетики. Тож шануймося, енергетики,  і пам'ятаймо від якого ми роду - народу, - сказав  начальник відділу експлуатації будівель і споруд Андрій Ставничий.

Довідка:  Ідею проведення акції “Всесвітній день вишиванки” запропонувала студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Ю.Федьковича Леся Воронюк. До реалізації такого задуму долучилося спочатку лише кілька десятків студентів і  кілька викладачів факультету. Та вже протягом наступних років свято розрослося до всеукраїнського рівня з долученням світової української діаспори  і решти прихильників України. Щодо вишиванки, то це розмовна назва традиційної української вишитої сорочки. Наші предки зазвичай її виготовляли із саморобного тканого полотна. Кожна місцевість знаходила власне  відображення орнаменту на сорочці. Взагалі історія народної вишивки в Україні йде коренями в глибину століть, про що свідчать дані археологічних розкопок і давні літописи. Наприклад,  за свідченням Геродота, вишивкою був прикрашений одяг скіфів. А знайдені на Черкащині срібні бляшки з фігурками чоловіків, що датовані VІ століттям, показали ідентичність не тільки в одязі, але і у самій вишивці українського народного костюма XVІІІ-XІX століття. Згадки про русів, що носили вишитий одяг є і у арабських мандрівників X століття.  Елементи символіки орнаментів української вишивки збігаються з орнаментами, що прикрашали посуд давніх жителів території України періоду неоліту і трипільської культури.

Поділитись: