Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 Водії, пам’ятайте: збита опора – це завжди смертельна небезпека!_0

Водії, пам’ятайте: збита опора – це завжди смертельна небезпека!

11 травня 2021
Чи не щодня енергетики виїжджають на аварійні виклики, причиною яких є збиття електроопор. Винуватцями стають неуважні кермувальники транспортних засобів, які не дотримуючись правил дорожнього руху та виконуючи ризиковані маневри, призводять до наїзду на об’єкти електричних мереж. Часто це трапляється і з водіями великогабаритних сільгоспмашин. Так, наприклад, наприкінці квітня за один лише тиждень з вини таких водіїв сталося 2 аварії зі збитими високовольтними опорами.
- Внаслідок наїзду великогабаритної спецтехніки агропромислових підприємств, було пошкоджено залізобетонні опори на повітряних лініях 110 кВ «Сутиски-Жмеринка», двохколова 110 кВ «Вінницька 330-Немирів» та 110 кВ «Вінницька 330-Тульчин». Причиною наїзду стало виконання польових робіт механізаторами в нічний час. В усіх трьох випадках аварійно знеструмлювались споживачі електричної енергії загальною потужністю 8,6МВт та 3,0МВт відповідно. Внаслідок збитих опор сумарний недовідпуск електричної енергії на ПЛ-110 кВ «Сутиски-Жмеринка» склав 3,38МВт*год, а на ПЛ-110 кВ «Вінницька 330-Немирів» та ПЛ-110 кВ «Вінницька 330-Тульчин» - 0,84МВт*год, - повідомляє начальник служби ліній електропередач 35кВ і вище Олександр Поторочин.
Щодо відновлення зруйнованих опор і, відповідно, дієздатності пошкодженої електромережі, то це доволі складний процес. Він займає у енергетиків час (від лічених годин до декількох днів) та вимагає значних трудових і матеріальних ресурсів.
- Протягом року водії транспортних засобів збивають не одну сотню електроопор, та й збитки від пошкодження об’єктів енергетичної інфраструктури сягають сотні тисяч гривень. Аби відновити опору після таких «горе водіїв» нашим енергетикам доводиться виконати цілий комплекс заходів: провести огляд місця пошкодження, встановити обсяги ремонту, доставити з найближчого складу необхідне обладнання, зокрема, самі опори, тощо. І заміна такого обладнання може тривати декілька днів. Та найголовніше, винуватці таких аварій наражаються себе та інших на смертельну небезпеку. Тому звертаємось до усіх водіїв: проїжджаючи поряд чи працюючи в районі ліній електропередач будьте особливо уважними та обережними, неухильно дотримуйтесь інструктажу з техніки безпеки та ні в якому разі не допускайте зіткнення з електроопорами, що під напругою! Будь ласка, пам’ятайте про це завжди! - наголошує на дотриманні правил роботи в охоронних зонах ліній електропередач директор технічний АТ "Вінницяобленерго" Віктор Степанець.
Додамо, згідно законодавства, повну відповідальність за збиту електроопору несе водій, який її збив. Це вважається порушенням правил дорожнього руху, що тягне за собою адміністративну відповідальність. Якщо руйнування енергетичного об’єкту призвело до тяжких тілесних ушкоджень або до загибелі людей, винуватець притягується до кримінальної відповідальності за ст. 196 Кримінального кодексу України. Крім того, порушник має відшкодувати витрати на фактичне відновлення пошкодженої опори. Також водій може притягатися і до матеріальної відповідальності перед споживачами, у яких через збій електропостачання вийшла з ладу побутова електротехніка.
Поділитись: