Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 Законодавчі зміни в енергетиці. Частина 2._0

Законодавчі зміни в енергетиці. Частина 2.

09 січня 2024

Стало вже чітко зрозумілим, що відновлення та розвиток енергетичного сектору України має базуватися на відновлюваних джерелах енергії.

«Зелена» енергетика має стати однією з пріоритетних галузей у розбудові країни у післявоєнний період.

Україна поступово наближає законодавства до норм ЄС, не виключенням є і акти у сфері «зеленої» енергетики.

Підписана та ратифікована Угода про асоціацію між Україною та ЄС охоплює низку зобов'язань України, зокрема, у сфері наближення до стандартів та розвитку «зеленої» енергетики, дотримання показників клімату.

Ключовою подією на ринку «зеленої» енергії у 2023 році було прийняття Закону 3220-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення та зеленої трансформації енергетичної системи України», що набрав чинності 27 липня 2023 року.

На наше переконання положення про гарантії походження відновлюваної електроенергії (далі - ГП) є одним із найважливіших у контексті забезпечення майбутнього «зеленої» енергії.

Згідно української доктрини ГП (1) дозволяє ідентифікувати джерело походження електроенергії, яка була вироблена з будь-яких ВДЕ; та (2) підтверджує її екологічну цінність.

Це в сукупності надає можливість отримати додаткові бонуси від вироблення і постачання такої електроенергії (наприклад, використання механізмів стимулювання та податкових пільг).

Отже, законодавство України поки що тільки починає свій шлях до адаптації міжнародних стандартів, а прийняття Закону 3220-IX є лише першим кроком для трансформації ринку.

Поділитись: